Zavřít reklamu

Snad každý z nás má ve svém iPhonu, iPadu nebo iPodu touch aplikaci určenou k předpovědi počasí. Kromě základní předinstalované apikace najdeme na iTunes App Store tisíce aplikací pro počasí, které v podstatě umí to stejné. Na základě dat z meteoradarů a meteorologických stanic zpracovaných pomocí Národního meteorologického centra zobrazují předpověď počasí s tím, že ty nejlepší z nich dokáží zobrazit také aktuální grafiku z meteoradaru a ukázat přecházející oblačnost nebo srážky, případně blesky. Většina aplikací o počasí se však liší pouze cenou a grafickým zpracováním. Allianz WeatherSafe se však kromě výše uvedeného snaží nabídnout také něco navíc, pojďme se podívat o co se jedná.

Počasí s meteomapou, jen začátek
Součástí aplikace je samozřejmě předpověď počasí včetně metoradaru. Záměrně uvádím, že se jedná o součást aplikace, protože hlavním tahákem, proč byste si měli aplikaci stáhnout do svého telefonu, přehrávače nebo tabletu jsou Výstrahy, kterým se věnujeme níže. Co se počasí týká jedná se o klasickou graficky jednoduše zpracovanou předpověď, která zobrazuje pro sedm následujících dnů nejnižší/nejvyšší teplotu, UV index, pravděpodobnost srážek a také předpokládaný úhrn srážek v daném dnu. Pro aktuální den je pak k dispozici aktuální předpověď počasí, která zobrazuje aktuální teplotu, nejnižší zaznamenanou teplotu, srážky a vlhkost vzduchu. Kromě toho se zobrazí také informace o rychlosti větru a jeho směru včetně informací o předpokládaných poryvech větru. Aktuální předpověď je dále možné rozkliknout, díky čemuž máme možnost zobrazit předpověď pro aktuální den vždy po třech hodinách během celého dne.

Meteomapa pak zobrazuje aktuální přechod oblačnosti nad daným územím, bohužel ji není na můj vkus možné dostatečně přiblížit a tak sice vidíte jak přechází mraky nad střední Evropou a nad ČR nebo SR, ovšem vaše lokalita, tedy město ve kterém se nacházíte je tak malé, že příliš nedokáže posoudit, zda mraky přejdou přes vaše území nebo nikoli. Zde bych si dovolil vývojářům navrhnout, aby umožnili mapu více přiblížit, například po vzoru aplikace Meteoradar.

IMG_4396
IMG_4397

 

Výstrahy, bonus navíc který oceníte
Vzhledem k tomu, že je Allianz mimo jiné také pojišťovnou, jejím logickým cílem je, aby se klientům pojišťovny stalo co nejméně nehod a úrazů. Proti tomu samozřejmě nemůžou nic namítnout ani uživatele, kterým logický podnikatelský záměr Allianz pomůže chránit jejich zdraví. Aplikace WeatherSafe totiž kromě předpovědi počasí a zobrazení meteoradaru umí zobrazovat také výstrahy před nebezpečím. Aplikace vás automaticky upozorní pomocí Push notifikace nebo formou mailové zprávy zaslané na váš emailový účet na následující nebezpečí.

  • Výstraha při bouřce
  • Výstraha při nízkých teplotách
  • Výstraha při silném dšti
  • Výstraha při silném větru
  • Výstraha při sněžení
  • Výstraha při vysokých teplotách
  • Výstraha při bleskové záplavě

V momentě kdy se v nejbližších dnech objeví jakákoli z výše uvedených výstrah, aplikace automaticky odešle mail nebo na výstrahu upozorní prostřednictvím Push notifikace. Kromě toho co a kdy přesně nás čeká, se dozvíme také pár tipů co udělat a jak předcházet škodám, které může přicházející počasí způsobit. Aplikace obsahuje pro každou výstrahu množství informací o tom, jak se co nejlépe zachovat, abychom předcházeli jak jinak než škodám na majetku nebo zdraví. Informace o výstrahách společně s tipy pro jejich předcházení jsou bezesporu největší výhodou aplikace, která se tak stává podobným pomocníkem, jako když se vám v autě při teplotě pod čtyři stupně celsia rozbliká varování před možnou námrazou na silnici. Samozřejmostí je také možnost nastavit noční klid a tak vás v době kdy spíte a je vám úplně jedno zda venku padají trakaře nebo vám odlétává pes i s boudou kvůli vichřici, nebudou notifikace rušit.

weather
vystraha

Resumé
Aplikace je rozhodně zajímavá nejen upozorněním na výstrah před počasím, ale také tím, že společnost dokázala skutečně velmi zajímavým a nápaditým způsobem spojit pomoc uživatelům s tím, že nebude muset vyplácet některé pojistné události, kterým klienti předejdou právě díky varování před některými problémy a radám, jak jim předejít. Pro správné fungování všech funkcí jako jsou například zmíněné výstrahy nebo zobrazení meteoradaru je však nutné nejprve se zaregistrovat. Registrace je však zdarma a tak záleží jen na vás, zda se rozhodnete dát aplikaci ve vašem telefonu, tabletu nebo přehrávači šanci a to zejména nyní v období kdy hrozí náledí na denním pořádku. Jedinou výtku bych měl ke zpracování tipů jak předejít problémům při výstrahách. Přecházení mezi radami je totiž na můj vkus trošku těžkopádné a zde by mohli vývojáři zapracovat na tom, aby bylo přecházení plynulejší a uživatele věděli na první pohled, že mají u jednotlivých rad také scrollovat.

Dnes nejčtenější

.