Zavřít reklamu

Udalosti posledných dní týkajúce sa spoločnosti Apple by bolo hravo možné rozdeliť do dvoch sekcii. Prvá by sa zaoberala prepustením Scotta Forstalla z vedenia spoločnosti Apple a druhá pre zmenu iPadom mini. A práve ten sa už dnes začne predávať nielen u nás, ale zároveň takmer po celom svete. Zatiaľ čo patológovia zo servisu iFixIt odhaľovali tajomstvá ukryté vnútri tohto zariadenia, server Chipworks sa pozrel na čipy Apple A5 obsiahnuté v najnovšom produkte kalifornskej spoločnosti.

Zariadenie, podobne ako väčšina mobilných zariadení spoločnosti Apple vydaných v priebehu roku 2011, obsahuje dvojjadrový procesor Apple A5 taktovaný na frekvencii 1GHz. Procesor vyrábaný Samsungom bol spočiatku tvorený 45nm procesom, avšak po nejakom čase spoločnosť prestúpila na kvalitnejší a úspornejší 32-nm výrobný proces. Prestup na túto technológiu započal spomínanou treťou generáciou set-top boxu Apple TV a pokračoval vydaním aktualizovaného iPadu 2, o ktorom sme vás informovali len o mesiac neskôr. Tento čip sa zároveň dostal aj do piatej generácie iPodu Touch a tak sa s jeho použitím počítalo aj v prípade nového iPad mini. Server Chipworks sa preto rozhodol bližšie preskúmať procesor A5 osadený na doske zariadenia, aby nakoniec definitívne potvrdil, že aj tento prístroj využíva 32nm revíziu procesoru Apple A5.

chipworks_a5_a5x_a6

 „Spomínate si, ako Apple slávnostne predstavil procesor Apple A5X? Keď došlo k spusteniu výroby A5X, Apple sa zároveň potichu snažil dosiahnuť zmeny vrámci procesoru A5, ktorého novú revíziu stvorenú 32nm technológiou osadil vnútri iPadu 2 a tretej Apple TV. Apple to zrejme spravil preto, pretože nechce, aby ľudia hodnotili ich produkty z hľadiska technických špecifikácii, ale podľa celkovej skúsenosti so zariadením.

Vďaka udalosti z minula došlo k utvoreniu niekoľkých špekulácii o tom, či Apple nespraví to isté aj s najnovšou generáciou procesoru Apple A5. Použitie nového výrobného procesu pre nový produkt. Alebo dokonca nového výrobcu?

Odpoveď je nie.“

Podľa zistení tohto serveru Samsung aj naďalej ostáva výrobcom procesorov A5 pre mobilné zariadenia (konkurenčnej) spoločnosti Apple, a to aj napriek tomu, že už dlhší čas po internete kolujú informácie o tom, že Apple hodlá od juhokórejského výrobcu upustiť kompletne a plánuje výrobu prenechať čínskej spoločnosti TSMC.

Dnes nejčtenější

.