Zavřít reklamu

Nová Apple TV je v prodeji již jeden měsíc, ale až nyní jsme dostali možnost se podívat co ukrývá ve svých útrobách. Alespoň to se rozhodl provést server Chipworks a v nových vnitřnostech odhalil pár zajímavostí o použitém procesoru. Nová Apple TV nabízí podporu 1080p videa což se pojí i s nutností vyššího výkonu celého zařízení. Doposud většina z nás předpokládala, že je poháněna stejným procesorem jako iPhone 4S a iPad 2 a to chipem Apple A5. Chipworks však odhalil, že třetí generace Apple TV je poháněna upraveným dvou jádrovým procesorem A5, který má funkční pouze jedno jádro a je navíc vyroben modernější 32nm technologií, než jeho předchůdce, který byl vyráběn 45nm technologií.

Nový procesor A5 je o 41% menší než předchůdce a tak dosahuje plochy jen 69,6mm2. Vzhledem k tomu, že se Apple rozhodl využít modernější 32nm technologii výroby, dočkal se procesor i vyššího výkonu a také nižších nároků na energie.

dual_a9_cores_a5
Procesor A5 v iPhone 4S (vlevo), A5 z třetí generace Apple TV (vpravo)

Zajímavostí je, že Apple 32nm technologii výroby nevyužil ani pro A5X, který pohání nejnovější iPad. Vzhledem k tomu, že se chip nedočká velmi masového využití (Apple TV přece jen netrhá prodejní rekordy jako iPad a iPhone), tak by mohl cupertinské gigant procesor ve skutečnosti jen zkoušet v praxi pro případné budoucí nasazení. Nová Apple TV je tak prvním iOS zařízením firmy, která využívá novou technologií výroby procesorů.

*Zdroj: Mac Rumors

Dnes nejčtenější

.