Zavřít reklamu

Microsoft Surface osobně považuji za prvního skutečného konkurenta Applu a jeho iPadu. Jedná se totiž v podstatě o první tablet ve stejné cenové hladině jako iPad, který vyrobila společnost jako celek, tedy včetně software. Samozřejmě je zde Kindle a Nexus, ale ty jsou cenově někde jinde a porovnatelné budou nejspíš s iPadem mini, pokud jej Apple zítra představí. Surface je skutečně zajímavý tablet, ještě mnohem zajímavější je však rozdíl mezi Applem a Microsoftem, který právě tento tablet ukázal.

Pamatujete si ještě video, které jsme vám přinesli 5. 7. 2012 v článku Nejreálnější skateboarding na iPad přichází? Banda skejťáků z fuel.tv vzala iPad a proměnila jej na skateboard, na kterém následně zkoušeli jezdci dělat triky na mini U rampě. Nápad proměnit iPad na skateboard vynesl fuel.tv několik milionů přehrání tohoto videa a samozřejmě také popularitu u všech, kteří se na video podívali a fuel.tv do té doby neznali. Čas od času se sice i v našich diskusích objevují názory, že podobné videa platí Apple a vytváří si tak marketing pomocí sociálních sítí a nám podobných serverů.

Apple nemusí nic platit, když máte co propagovat, stačí vzít cokoli s logem Apple, nejlépe to nejnovější a nejdražší a udělat s tím něco šíleného. Pokud jsou navíc vaše produkty dostupné pro velkou většinu světa, dokážete díky pár fotografiím nebo krátkému videu a většinou zničenému produkty s nakousnutým jablíčkem v logu udělat marketing v hodnotě milionů dolarů. Apple zkrátka lidi zajímá a jakékoli netradiční použití jeho produktů vás může okamžitě dostat do povědomí desítek milionů lidí.

Bohužel pro Microsoft není jízda na Surface zřejmě až tak cool jako jízda na iPadu a tak se pánové a dámy z Microsoftu rozhodli, že raději vytvoří skateboard z tabletu Surface a postaví na něj prezidenta divize Microsoft Windows Stevena Sinofskyho. Ten vyrazil na surface skateboardu do nákupního centra, kde předváděl nejen výdrž tabletu, ale zejména svou zručnost. Za tři roky padesátiletý Sinofsky totiž zvládl jízdu bravurně. Microsoft však svůj marketing v podobě jízdy ředitele Windows příliš nezvládl a situace dopadla trošku jinak, než společnost očekávala.

Fotografie které zveřejnil Sinofsky na svém profilu na sociální síti Twitter již totiž nemají ono kouzlo, které dokázali předvést pánové z fuel.tv a díky tomu, že surface ještě není v prodeji, nemohl podobný kousek natočit nebo nafotit někdo jen tak. Komentáře k fotografiím tak z více než šedesáti procent komentují sportovního ducha Sinofského. Pokud si myslíte, že zbývajících čtyřicet procent komentářů patří tabletu Surface, pletete se. Bohužel se totiž ukázalo, že ne příliš kvalitní fotografie pochází zaktuální vlajkové lodi společnosti Nokia, tedy z mobilního telefonu Nokia Lumia 900. Jak sami vidíte, kvalita fotografií není ani přes jejich malou velikost nijak oslnivá.

Na skateboardu je tak krásně vidět rozdíl mezi chováním zákazníků a fanoušků společnosti Apple, kteří zkrátka jen natočili video, jenž dokázalo obletět svět a udělalo reklamu nejen Applu, ale zejména fuel.tv. Microsoft na druhou stranu vyrobil skateboard sám, posadil na něj jednoho ze svých nejvýše postavených manažerů a vytvořil pár, ne příliš kvalitních fotografií. Ačkoli se nám v redakci Surface skutečně velice líbí a už se nemůžeme dočkat až jej zrecenzujeme, je právě skateboard úžasnou ukázkou rozdílu mezi Applem a Microsoftem.

A5WuT4mCIAAuPYq
A5Wuf8uCAAEKxpp

Dnes nejčtenější

.