Zavřít reklamu

Jednou za čas se v iTunes App Store objeví hra, kterou prostě musíte dohrát. Hra kterou v momentě kdy ji nainstalujete spustíte a hrajete dnem i nocí až do okamžiku, kdy se po poslední misi objeví nápis congratulation. Právě takovou hru představují Tiny Troopers. Díky skvělé grafice, propracovaným zvukům a kvalitní kampani budete hru jen velmi těžko vypínat. Pojďme se podívat na hru, u které jsem strávil poslední dny i noci. Tiny Troopers nepřináší zrovna nekonvenční žánr, ale tvůrci dokázali strategii doplnit o prvky RPG, díky čemuž vznikla pro mě osobně jedna z nejzábavnějších her v iTunes App Store.

V Tiny Troopers se stanete velitelem speciální jednotky vojáků, která plní tři desítky misí v nejrůznějších koutech světa. Kromě ovládání samotné jednotky, určování cílů, sbírání granátů, raketometů, zdraví, medailí i psích známek, máte za úkol svoji jednotku také pečlivě připravit na nastávající boj. Před každou misí můžete nakoupit vylepšení, které zvýší palebnou kadenci na ratatata, zlepší odolnost vojáčků vůči střelbě nebo zlepší dostřel zbraní a jejich účinnost.

Samozřejmě každé vylepšení něco stojí a můžete jej využít pouze v dané misi, je tedy nutné sejmout  co největší počet nepřátel, získat co nejvíce psích známek a vyvarovat se střílení civilistů a slepic, aby bylo za co vylepšovat. Svoji jednotku můžete po získání určitého počtu medailí postupně doplňovat o další specialisty, i ti vám však pomohou vždy pouze v dané misi. Samozřejmostí je také vylepšení vlastností jednotky, která se obvykle skládá z dvou nebo tří členů, ke kterým můžete dokoupit specialistu. Body za které nakupuje se získávají s každým zabitým soupeřem a naopak o ně přicházíte, pokud zastřelíte civilistu nebo prohrajete misi. Hru je možné hrát na jednu ze tří obtížností, které si zvolíte před každou misí. Můžete tedy zkusit porazit nepřítele na nejtěžší úroveň a postupně ji snižovat. Nutno dodat, že nejtěžší i střední obtížnosti jsou skutečně těžké a rozhodně při nich hru nedohrajete na první pokus.

IMG_3954

Grafické zpracování je na displeji iPhone a iPadu přímo brilantní. Hra sice nevsází na přehnané pracování detailů, na druhou stranu však designéři skvěle vystihli, jak vytvořit zábavnou, plynulou a na první i druhý pohled krásnou hru. Jednotka i prostředí, vše je zpracováno s jednoduchostí animovaných filmů, ovšem velmi povedeně. Ve hře nemusíte hledat jednotlivé listy na stromech, ale stromy, které svým vzhledem nejen že nikoho neurazí, ale většinu hráčů také pobaví Hra je dostupná také v Mac App Store a tak jsme si zakoupil její verzi pro Mac a vyzkoušel ji na Apple displeji s rozlišením 1920×1200 pixelů. Zde musím podotknout, že zpracování je mnohem kvalitnější na displejích iPhonů a iPadů než na displeji Macu nebo externím monitoru. Nejde ani tak o to, že se zvětšujícím se rozlišením si více všímáte detailů, které jak jsem napsal výše nikomu na iPhone nechybí, ale problém je v tom, že se hra při posouvání obrazu jakoby seká a dochází tak k zvláštnímu efektu, kdy při posunu veškerá grafika na displeji trhaně problikává.

Na Macu je hra navíc trošku o něčem jiném než na iOS zařízeních a musíte více ovládat samotné úkoly spojené se střelbou, jako je například míření. Již totiž nestačí pouze označit nepřítele na kterého jednotky automaticky vyrukují a střílí do něho dokud nepadne. Na Macu musíte ručně mířit a střílet přesně na nepřítele. Na Macu je tedy hra více podobná poněkud prapodivné střílečce, než zábavné strategii s prvky RPG, kterou představuje na iOS zařízeních.

Ruku v ruce s grafikou jdou také zvuky, které jsou stejně legrační a místy až dojímavé. Kromě klasických zvuků jako jsou zvuky motorů nepřátelských tanků nebo střelby zbraní, totiž slyšíte také legrační kvíkání jednotlivých členů jednotky v případě že jsou pod palbou nebo je nedej bože zasáhne nějaká kulka. Zde si dovolím citovat manželku, která prohlásila, že hru by osobně hrát nemohla, lebo je jej tých malých panáčikov veľmi lúto, keď tak strašne pištia. Pokud jste tedy barbína, musíte si buď na pískot zvyknout nebo se poohlédnout po jiném titulu.

IMG_3957
IMG_3959

Resumé
Tiny Troopes je hra na které by se zřejmě dalo najít několik nedostatků, nevidím však důvod proč u hry dostupné zdarma, která mě dokázala zabavit na několik dnů, hledat chyby. Osobně však opravdu doporučuji hrát hru na iOS zařízeních, kde je za prvé dostupná zdarma a navíc nabízí zajímavější grafiku i koncept, než na Macu, kde za hru necháte v Mac App Store 2,39.€.

Dnes nejčtenější

.