Zavřít reklamu

V době kdy se Bill Gates zabydlel v ne jedné kanceláři, nemocnici, škole, letišti, řídícím centru a firmě, stály počítače Apple pomalu tolik, co celé vybavení menší firmy. S iOS produkty se Apple pomalu ale jistě tlačí také do industriální sféry a jeho produkty se začínají prosazovat v mnoha oborech. Poté co jsme vám přinesli rozhovor s profesionálním podvodním kameramanem a fotografem, profesionálním pilotem, raperem Davidem Steelem nebo Hugo Toxxem, profesionálním kameramanem DoubleJ nebo s jezdcem Red Bull X-Fighters Liborem Podmolem, vám dnes přinášíme rozhovor s lékařem, který při své práci používá produkty společnosti Apple. Jakub Fejfar nám ochotně odpověděl na otázky, týkající se nejen jeho a Apple ve zdravotnictví, ale také toho, proč nevidíme produkty s nakousnutým jablíčkem ve více ordinacích nebo nemocnicích.

Ahoj Kubo, mohl by ses prosím našim čtenářům představit.
Mé jméno je Jakub Fejfar a jsem lékařem na urologickém oddělení Nemocnice Nový Jičín a.s., která je součástí Komplexního onkologického centra Nový Jičín. Jako jedno z mála specializovaných urologických pracovišť v České Republice se úzce profilujeme na laparoskopické a robotické operace onkologických onemocnění, nejčastěji rakoviny prostaty a ledvin. Mimo to poskytujeme běžné spektrum urologické péče pro kohokoli, kdo ji potřebuje.

 

Vím o tobě, že při své práci používáš iPhone, můžeš nám říct jak ses k iPhone dostala a co byl první impulz pro to, abys jej používal v práci?
Ano, jsem spokojeným vlastníkem iPhone 4S, ale má minulost, co se chytrých telefonů týče, sahá mnohem dál. Takže k současnému stavu jsem se musel postupně propracovat, jak si dovolím dále popsat.

Po chytrých telefonech jsem pokukoval již od jejich zavedení do běžné praxe. Minimálně jsem v nich spatřoval velmi mocný nástroj ulehčující každodenní životní situace. Nakonec to samozřejmě dopadlo pořízením prvního z nich, konkrétně Samsung Omnia II běžící na Windows Mobile.. Zde jsem ovšem narazil na kostrbatost systému a místy nutné improvizace, abych z telefonu aspoň částečně dostal to, co od něj očekávám.. Toto dlouhé trvání nemělo a po zvážení všech pro a proti jsem se dále rozhodl pro Android, konkrétně Samsung Galaxy SI, přičemž velkým motivem pro toto rozhodnutí bylo to, že všechny služby mám sjednoceny pod Google.

Nicméně ve stejný čas si velmi dobrý známý pořídil tehdy iPhone 3GS… Pár nenucených vyzkoušeníJ, kamarádských pošťouchnutí, kdo že má tedy lepší telefon a bylo rozhodnuto.. Nejen velmi přívětivé uživatelské prostření a odladěný iOS, ale hlavně bohatá a komplexní nabídka App Store, která do dneška nemá konkurence. To je pro mě jeden z hlavních důvodů, proč jsem se stal uživatelem Apple produktů, nutno říci patřičně spokojeným, a momentálně již využívám celkem 3 přístroje jablečné stáje ve svém každodenním životě…

Z pozice lékaře je další z jasných faktorů pravě bohatá a stále se rozšiřující nabídka medicínských aplikací, která u konkurence zatím ani zdaleka nedosahuje takových kvalit a počtů.

 

Je v nemocnici  Nový Jičín a.s běžné, že používají lékaři iPhone, iPad nebo Mac?
V našem komplexním onkologickém centru již spousty lékařů vlastní smartphone, nicméně spektrum, co se operačního systému týče, je velmi rozmanité.. Ohledně tabletů, notebooků, či PC  nemám až takový přehled. Ovšem nás „jablíčkářů“ bych zde spočítal asi na prstech dvou rukou, tedy nic moc.

V nemocnici používáme jednotný „nemocniční informační systém“, tak jak je to běžné ve všech nemocnicích a soukromých lékařských praxích. Zde ovšem kompletně vše běží pod Windows a upřímně ani neznám v rámci České republiky zařízení, kde by bylo zavedeno pod OS X. /pokud ano, dejte vědět, rád bych získal nějaké zkušenosti../ Takže eventuální sdílení poznámek, jestli nějaké probíhá jde klasickou cestou mailu ve formátech word, pdf… Nic neobvyklého a určitě je zde prostor na mnohá vylepšení IT infrastruktury zdravotnických zařízení v ČR, potažmo SR.

 

Jaké aplikace při práci využíváš a k čemu ti slouží.
Aplikací je povícero, mezi nejvíce užívané patří Medscape, Epocrates – obě k vyhledávání aktuálních informací o chorobách, jejich diagnostice a léčbě, kalkulátor Body Mass Index – BMI Tool.  Dále inPractice Oncology – vyhledávání nejnovějších trendů v léčbě onkologických /nádorových/ onemocnění. EurUro SiM – katalog videí robotických a laparoskopických operací v urologii, dále jak na iPhone, tak na iPadu eGFR – zjednodušeně řečeno kalkulátor funkčnosti ledvin, LabUnits – převody medicínských jednotek, Opioids – kalkulátor dávky opioidních léčiv /velmi silných léků proti bolesti, podávající se se pacientům trpících bolestivým rakovinným postižením/. Na iPadu je to drawMD Urology – aplikace s možností vykreslení postupu operace přímo před pacientem. Pro pacienty velmi instruktivní a pochopitelné!

Dále ne zcela medicínské, ale pro mě podstatné aplikace jsou např. Evernote – ke sdílení poznámek, dokumentů, či fotografií, pro správu pdf je to GoodReader s výbornou iCloudovou synchronizací napříč iOS. Jako nepostradatelný pomocník je aplikace s názvem TextGrabber, vybaven nástrojem OCR v češtině. Jednoduše vyfotíte dokument s textem a aplikace se sama postará ve většině případů o bezchybný překlad do editovatelné textové podoby, se kterou můžete dále pracovat.

 

V čem spočívá hlavní výhoda toho, když lékař používá iPhone?
Ta myšlenka již padla hned v úvodu: dle mého to má být mocný nástroj ulehčující každodenní životní situace a to iPhone bezesporu pro mne je! Další výčet výhod byl jmenovány výše, zapomněl jsem snad na něco?

 

Nepřemýšlel jsi o koupi iPadu?
iPad již vlastním a v globále velká spokojenost, i když využití ve společnosti iPhone a MacBook Pro někdy lehce pokulhává.. To přiznávám. Uvidíme do budoucna.. Nicméně před nedávnem jsem četl zajímavou recenzi lékaře z USA, který aktivně využívá v běžné praxi iPad. Do ruky se mu dostal 7 palcový Nexus, kterým byl nadšený.. Ovšem ve finále shledal jedinou výhodu v jeho rozměrech, tj. vešel se mu i do kapsy u lékařského pláště, tedy mohl ho nosit kamkoli po nemocnici, bez omezení.. Na lámání chleba přišlo právě ve chvíli možnosti obohacení kusu hardware o software.. Tedy právě nabídku reálně využitelných aplikací, které vám z kusu placky „vykouzlí“ použitelnou věc.. A tady na celé čáře zvítězil iPad se svým robustním zázemí v AppStore! Proto daný lékař končil článek otazníkem a smajlíkem za slovy iPad mini….

 

Myslíš si, že bez ohledu na finanční situaci ve zdravotnictví již nastal čas, kdy by bylo možné plně využívat tablety, chytré telefony typu iPhone nebo ultra přenosné počítače MacBook Air ve zdravotnictví jako plnohodnotnou pracovní pomůcku?
To je velice dobrá a aktuální otázka, na kterou je vcelku jasná odpověď, bohužel s velmi nejasnou realizací do praxe, aspoň co se našich luhů a hájů týče..

Odpověď zní jednoznačně ANO. Nebýt ovšem právě finančních limitů, kterých by bylo zapotřebí ke kompletnímu „překopání“ IT infrastruktury ve zdravotnických zařízeních a dále i do jisté míry nutnou spolupráci a ochotu se učit novému od starší generace lékařů, kteří k těmto inovacím nemají až tak kladný vztah…

Ve světě již existují pracoviště, kde potkáte lékaře jdoucí na vizitu s malou taštičkou přes rameno, ve které se schovává iPad. Vizitou se „prokliká“ daným check-listem, s úsměvem na tváři pacientovi ukáže na obrazovce jeho rentgen, CT, či EKG a poté pár kliky /ať to nepřeháním s jedním..:)/ synchronizuje data s centrální databází… Ano, tomuto říkám ideální stav věcí, kde vývoj zcela reálně směřuje.

 

Kdy si myslíš, že je v ČR/SR reálné, aby lékaři a zdravotní sestry chodili po oddělení vybavení tablety, smartphony a dalšími moderními přístroji.
Velmi optimisticky, v kontextu výše uvedeného bych to u nás viděl na 2020, ovšem na vybraných pracovištích.. Kéž bych se ale mýlil a bylo to dříve.

 

Jaká je tvá nejoblíbenější aplikace a proč?
To je opravdu těžká otázka, protože iTunes mi hlásí něco přes 200 aplikací. Je jasné, že aktivně a pravidelně  jich využívám pouze pár, maximálně do desítek. A z nich vybrat tu nejoblíbenější a ještě napsat proč??? J Nechci urazit pana šéfredaktora, ale spíše bych zde odpověděl svým oblíbeným pořekadlem, které se občas prostě hodí, a to: „těžko říct, takhle z hlavy…“

 

Děkuju za rozhovor a zejména za tvůj čas. Pokud je něco co bys řekl našim čtenářům, nyní máš prostor.
Čtenářům bych krom bezvadného zdraví popřál spokojenost s jejich nynějšími, či budoucími Apple produkty! A Vám, potažmo celému redakčnímu týmu, bych popřál minimálně stejný elán a kvalitu odvedené práce, jakou doposud předvádíte na stránkách letemsvetemapplem.eu, i do let budoucích..

A v závěru mě napadlo, pokud by se zde našlo více lékařů/lékařek aktivně využívající Apple produkty, že by nebylo od věci se jednou za čas podělit o své zkušenosti a názory. Třeba v rámci diskuzního fóra, či aktuálního článku zabývajícím se některým z medicínských témat..

PS: čteš letemsvetemapplem.eu? J
NO TO KAŽDOPÁDNĚ!

Dnes nejčtenější

.