Zavřít reklamu

Apple po troch mesiacoch od ohlásenia na WWDC 2012 vydal očakávaný update svojho mobilného operačného systému, iOS 6. Bezplatná aktualizácia dostupná aj cez položku „Aktualizácia softvéru“ je dostupná pre zariadenia iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4S, iPod Touch 4. generácie, iPad 2 a iPad tretej generácie. Táto približne 570MB veľká aktualizácia prináša množstvo nových funkcii, ktoré však nepodporujú všetky vyššie spomenuté prístroje. V tomto článku si vypíšeme najdôležitejšie zmeny prostredia. V prípade, že ste sa ešte stále nezoznámili s novými funkciami tohto systému, tento článok vás so šiestou verziou iOS oboznámi.

Domáca obrazovka
Prvou vecou, ktorú si na Vašom aktualizovanom zariadení všimnete, je zopár prerobených ikoniek, ako napríklad Mapy, Nastavenia, Hodiny a v neposlednom rade pribudol Passbook. Po otvorení akejkoľvek aplikácie si všimnete, že sa informačný panel v hornej časti obrazovky prispôsobuje vrchným častiam práve spustenej appky. Ak používate iPad 2 a 3, na domácu obrazovku vám pribudne aplikácia Hodiny. Zmene dizajnu sa však prispôsobili aj niektoré najpoužívanejšie aplikácie. Veľkou zmenou prešli obchody s digitálnym obsahom a hudobný prehrávač. Tie sú teraz v čiernych farbách, pripadajú o niečo elegantnejšie, pribudlo tlačítko „Like“ pri aplikáciach a hudobných albumoch. Samostatná hudobná aplikácia sa taktiež prispôsobuje „unibody“ dizajnu, ktorý o niekoľko dní uvidíme aj v iTunes 11. Telefonická klávesnica je taktiež strieborná a aplikácia Počasie výrazne elegantnejšia.

plocha

menu1

klavesnica

Sociálne siete
Po vysunutí notifikačnej lišty si všimnete dvojicu nových tlačidiel symbolizujúcich dve najpopulárnejšie sociálne siete – Twitter a Facebook. Obe sú teraz integrované do systému iOS 6, no pre úplnú funkčnosť je potrebné si ich najprv stiahnuť z App Store.  Tlačítka umožňujú okamžite napísať a odoslať Tweet alebo status, bez potreby spustenia aplikácie. Podmienkou však sú platné prihlasovacie údaje. Zároveň máte pri fotografiách a videách možnosť zdieľať ich, pri aplikáciach a hudbe v službách iTunes Store a App Store pre zmenu môžete zdieľať informácie o danej aplikácii či pri nej kliknúť na „Like“ tlačítko.

notifk

fbtw

Siri
Hlasová asistentka, ktorá je ešte stále dostupná v beta verzii, sa od minula naučila zopár nových príkazov a tak jej nebude robiť problém spúšťanie nainštalovaných aplikácii, vyhľadávanie reštaurácii, recenzii filmov a iných. Napriek novým funkciám je však Siri aj naďalej lakomá naučiť sa slovenský či český jazyk, a tak ostáva osud možností ako vyhľadávania reštaurácii či výsledkov rôznych športových podujatí v našich končinách veľkou neznámou. Siri však dokáže zverejňovať statusy či tweety. Samozrejme, len ak jej to prikážete a nadiktujete.

Passbook
Jednou z mnohých nových funkcii a vlastností iOS 6 je aj akási náhrada za NFC, zvaná Passbook. Táto aplikácia ponúka možnosť uložiť si lístky do kina, letenky, zľavové kupóny a mnohé drobné, no dôležité „papieriky“ do mobilu. Zároveň aplikácia podporuje lokalizačné služby, takže ak náhodou zabudnete, že máte premiéru nového filmu a zrovna sa potulujete po okolí kina, Passbook vás sám upozorní, že váš lístok je ešte stále platný. A použité lístky môžete zoskartovať priamo v aplikácii. 

IMG_0471

Mapy
Obrovskou zmenou prešli aj vzťahy Apple a Google. V novom systéme už totiž nenájdeme predinštalované mapy Google či YouTube, ale len samostatne dostupnú YouTube aplikáciu na App Store a úplne nové, predinštalované Apple mapy. Tie prinášajú okrem úplne nového vzhľadu aplikácie aj úplne nové funkcie. Pribudol režim FlyOver, ktorý vám umožní prezrieť si väčšinu vyhľadávaných lokalít aj z pohľadu vtáčej perspektívy, pričom budete môcť sledovať danú oblasť z rôznych uhlov. Jedná sa tak o vzdušnú náhradu Google Street View, ktoré je dostupné zatiaľ len na oficiálnom webe Google Maps. Exkluzivitou pre 4S a iPhone 5 ostáva GPS navigácia, ktorá sa postará aj o kontrolu premávky a v neposlednom rade ju bude možné sledovať aj na zamknutej obrazovke iPhonu. Hlasovým klientom ostáva Siri. 

mapy

IMG_0483

Telefonovanie
Najdôležitejšia funkcia zariadenia iPhone je práve telefonovanie. A práve to sa dočkalo obrovskej zmeny. Určite sa vám stalo, že vám zatelefonoval niekto, s kým nemáte vôbec chuť sa rozprávať, či zrovna v danej chvíli nemáte čas. Práve pre tieto prípady na telefonickú obrazovku pribudlo nové vysúvacie tlačítko podobné tomu, aké má aj fotoaparát na zamknutej obrazovke zariadenia. Po vysunutí lišty sa vám objavia dve nové možnosti – „Reply with Message“ a „Remind me Later“. Možnosť „Reply with Message“ prichádza so štvoricou predpripravených správ, ale aj možnosťou vytvoriť vlastnú správu, ktorá sa danej osobe odošle okamžite po automatickom odmietnutí prichádzajúceho hovoru. V prípade „Remind me Later“ máte možnosť vybrať si, kedy vás má váš iPhone upozorniť. Poslednou funkciou je režim „Do not Disturb“, ktorý efektívne nahrádza Tichý režim a zároveň vám umožní vybrať si čas, počas ktorého vám vaše zariadenie smie namiesto hovorov či správ prinášať iba pripomienky o udalostiach. V prípade, že čakáte na hovor niekoho dôležitého, máte možnosť pridať jeho telefónne číslo do výnimiek a telefón vám tak začne pri takomto telefonáte vyzváňať. FaceTime hovory odteraz podporujú 3G siete, no žiaľ sa jedná o funkciu zatiaľ dostupnú len v Severnej Amerike.

IMG_0481

Mail
E-mailový klient prešiel len menšou zmenou, odteraz máte možnosť pridávať e-mailové adresy do zoznamu VIP. Vďaka tomuto môžete o niečo ľahšie filtrovať správy. Väčšou novinkou však je možnosť pridávať viaceré videá či obrázky ako prílohy k e-mailovým správam. Niečo, čo tu mohlo byť už skôr.

VIP

Safari
Základný internetový klient mobilného operačného systému iOS sa dočkal viacerých zmien inšpirovaných jeho veľkým bratom, počítačovým systémom OS X. Za veľkú výhodu treba brať podporu Full-Screen zobrazenia v prípade, že máte prístroj otočený ležmo. Táto možnosť je však len voliteľná a aktivovať ju môžete tlačítkom známym z OS X Mountain Lion. Ďalšou novinkou je prepojenie vašich prehliadačov pomocou iCloud. V prípade, že pri prehliadaní internetu na vašom Macu narazíte na zaujímavú stránku, jednoducho ju pridáte do záložiek, ktoré sa následne zosynchronizujú s vašim iPhone či iPadom. Nakoniec pribudla možnosť uložiť si najobľúbenejšie stránky do pamäte prístroja a následne prehliadať v režime offline. Táto funkcia poslúži najmä pre ukladanie webových aplikácii, ktoré budete chcieť používať aj na cestách, bez prístupu na internet.

safari1

Fotografovanie
Poslednou Novým režimom dostupným exkluzívne pre iPhone 4S, iPod Touch 5. generácie a iPhone 5 je Panoráma. Režim, ktorý bol odprezentovaný ako jedna z posledných vlastností novej verzie systému. Panoramatický záber bude mať rozlíšenie až 27 megapixelov a zaznamená 180° pohľad. V prípade, že sa budete chcieť so zábermi podeliť aj so známymi, využívajúcimi tento systém, či aspoň iCloud, postačí aktivovať funkciu „Shared Photo Streams“, ktorá vám umožní odoslať odkaz na vybrané fotografie vašim známym, ktorí vám pre zmenu budú môcť zábery okomentovať. Táto funkcia je dostupná aj pomocou oficiálneho webu iCloud.

Find my iPhone
Novinkou v službe Find my iPhone je možnosť prepnúť vaše stratené zariadenie do režimu Lost Mode. Ten zablokuje všetky funkcie telefónu a umožní jedine kontaktovať telefónne číslo, ktoré do oznámenia pridelíte. Takéto zariadenie však stále bude prijímať signály a v prípade predplateného, či aspoň aktívneho internetového pripojenia bude možné prístroj lokalizovať.

Ako aktualizovať?
V prípade, že sa rozhodnete si iOS 6 nainštalovať, máte hneď dve možnosti inštalácie. Klasickým spôsobom je aktualizácia pomocou iTunes, v prípade ktorého máte možnosť vytvoriť si zálohu aktuálneho systému, iOS 5.1.1 alebo staršieho. Sekundárnym, a zrejme preferovaným spôsobom bude bezdrôtová aktualizácia, alebo inak OTA. V jej prípade si stiahnete len potrebné aktualizačné súbory a systém nainštalujete. Pre tento spôsob však musíte mať Wi-Fi pripojenie, najlepšie bez dátového limitu.

Dnes nejčtenější

.