Zavřít reklamu

Fenomén Minecraft od Markusa „Notcha“ Perssona sa po dlhšom čakaní dostal aj na mobilné telefóny. Po premiére na Xperii Play nasledovalo vydanie iOS verzie, pričom je hra neustále updatovaná a momentálne je v „Alpha“ štádiu. Cena 5.49€ však príde celkom vysoká a mnoho ľudí by zaujímalo, ako sa táto hra na 3.5″ obrazovke iPhonu ovláda. A práve na tieto účely tu je demoverzia, ktorú si dnes zrecenzujeme.
Demoverzia dostupná zadarmo na App Store zaostáva za plnou, čomu nasvedčuje aj číslenie – Demo bolo naposledy aktualizované v marci na verziu 0.2.1, zatiaľ čo Full sa dočkala verzie 0.3.3 len nedávno (9. Augusta 2012). Napriek absencii hra prináša jednoduché menu, v ktorom nás čakajú 4 položky – Join Game, Start Game, Options a Buy now.

Po kliknutí na Start Game máme na výber z dvoch režimov hry – Creative a Survival. Režim Creative ponúka neobmedzené množstvo všetkých dostupných blokov, ich rýchle ničenie a aj lietanie. Na akýkoľvek život či noc tu môžete zabudnúť – Creative sa tu totiž orientuje na tvorbu máp. Mapy tu sú vskutku rôznorodé, no ich veľkosť je obmedzená na 256×256 blokov. V prípade, že tu budete staviať väčšie mesto, sa musíte zmieriť s tým, že na jeho konci bude vzduchoprázdno.

Druhý režim, Survival, už má niečo viac do seba. Okrem striedania dňa a noci, života a neobmedzeného množstva položiek v inventári tu pobehujú ovce, prasatá a každú noc sa k ním pridávajú aj Zombie, ktoré na vás útočia. Striedanie dňa a noci nie je zrovna dobre spracované a tak počas noci uvidíte prakticky úplné nič, aj napriek tomu, že máte jas nastavený na 100%. Na boj proti Zombie môžete vo väčšine prípadov zabudnúť, keďže v hre nie je meč a vaše zdravie predstavuje 10 srdiečok, z ktorých vám každý ich dotyk uberie 2.

V mobilnej edícii Minecraftu sa stretneme s 23 staviteľskými blokmi, lopatou, krompáčom, sekerou a nožnicami určenými na strihanie ovčej vlny. Ovládanie tu je pomerne jednoduché – pohybujete sa šípkami v ľavom dolnom rohu obrazovky, skáčete väčšinou automaticky, bloky ničíte držaním prstu na vybranom bloku, staviate klepnutím na Vami určené miesto. Ďalším bodom tu je inventár, ktorého detailná ponuka a možnosti hry zobrazíte klepnutím na tri bodky. Herná ponuka obsahuje možnosť vypnúť zvuky, prepnúť pohľad, opustiť hru, no na možnosť uloženia mapy zabudnite. Nakoniec si tu môžete nastaviť viditeľnosť serveru. Každý vytvorený svet v mobilnom Minecrafte sa totiž hneď po vytvorení stáva serverom, na ktorý sa môže pripojiť prakticky každé iOS zariadenie vo vašej blízkosti s aktívnym bluetooth pripojením. Napriek dobrému konceptu sa finálne spracovanie nezaobišlo bez chýb, kde za najväčšiu považujem odpojenie zo serveru hneď po uzamknutí obrazovky, čo je veľmi „potešujúce“, ak zrovna máte rozostavaný hrad a dojde na vás potreba odskočiť si. Po odomknutí obrazovky sa síce objavíte na mape, no v singleplayeri a ak ste ho staviali s kolegom, tak sa musí ten pripojiť na Vaše zariadenie a navyše Vás nájsť, keďže ho hra spawne na náhodné miesto.

Resumé
Demoverzia prináša to, čo sa od nej očakáva – Ukáže vám totiž prakticky všetko, čo od plnej hry očakávate – Herné režimy, náhodné generovanie máp, multiplayer a v neposlednom rade vás do budúcna naučí hru ovládať, ak sa teda rozhodnete investovať 5,49€ do plnej verzie. Túto cenu ale treba brať ako investíciu do budúcna, keďže hra je stále v Alfa verzii a je neustále vyvíjaná a updaty vychádzajú priemerne 3-krát do mesiaca.

Dnes nejčtenější

.