Zavřít reklamu

Nový iPad se od svého březnového představení setkal s velkým úspěchem u zákazníků, i přesto, že se designově nijak neliší od svého předchůdce a má větší tloušťku. Hlavním lákadlem na zákazníky je unikátní Retina displej, který spolu s 5MPx iSight kamerou udělal z jablečného tabletu trhák, kterého se za pár dnů od představení prodalo přes tři miliony kusů. V minulých dnech se CEO společnosti DisplayMate Technologies Raymond Soniera vyjádřil, že současný tablet, není přesně tím, co chtěl Apple lidem nabídnout. Tim Cook totiž chtěl na trh uvést tenčí přístroj s displeji postavenými na IGZO technologii od Sharpu. Společnost však musela sáhnout k „plánu B“, jelikož tato technologie ještě nebyla připravena k masovému využití.

„Původním plánem Applu bylo využít novou technologii IGZO od Sharpu, díky které jsou tranzistory mnohem menší a zároveň jsou zmenšeny i prvky obvodů. Díky tomu tak nemusí být podsvícení natolik výrazné, jelikož v konečném důsledku projde mezi zmenšenými prvky displeje mnohem více světla než u klasických displejů. Navíc díky této technologii je výsledný displej mnohem tenčí. Problémem bylo, že Sharp neměl tuto technologii plně připravenou k masovému nasazení do výroby a Apple tak musel využít konvenční technologii na bází amorfního křemíku. Na druhou stranu v Applu dosavadní technologii využili na maximum když zvýšili hustotu pixelů jako doposud nikdo jiný. Bohužel kvůli snížené propustnosti světla na displej, která je způsobena většími prvky displeje, museli navýšit takřka dvojnásobně počet LED diod, které displej podsvěcují a to je právě ten důvod, proč byla navýšena i kapacita baterie o 70%. Není žádných pochyb o tom, že třetí generace iPadu je jen plánem B.“ Řekl Soniera v rozhovoru pro internetový magazín CNET.

Tyto informace kupodivu zapadají do série spekulací, které před oficiálním představení nového jablečného tabletu spatřily světlo světa. Často totiž bylo zmiňováno využití IGZO displejů, díky kterým měl být nový iPad tenčím a zároveň i výrazně méně energeticky náročným při zachování Retina rozlišení. Problémem ze strany Sharpu byla nejspíše neschopnost pokrýt obrovskou poptávku Applu po těchto displejích.

iPad-3-generace

*Zdroj: Cult of Mac

Související články


Dnes nejčtenější

.