Zavřít reklamu

Mnoho uživatelů si zakládá právě na tom, že je jejich systém čistý a k plnohodnotnému využití počítače nemusí instalovat žádné další aplikace. To je mimochodem také důvod, proč si na operační systém Windows instalují uživatele internetové prohlížeče třetích stran mnohonásobně více, než na Mac. Uživatel Macu raději než aby nainstaloval nový internetový prohlížeč, bude používat Safari, i když mu některé jeho funkce chybí nebo naopak překáží. Uživateli Windows je jedno zda do systému doinstaluje 143 aplikaci nebo ne. Pojďme se tedy podívat na to, jak používat systém co nejbezpečněji bez toho, aniž bychom instalovali další software.

První věc, kterou byste měli udělat hned po spuštění nového počítače je aktivace FireWall. Samotný operační systém obsahuje velmi kvalitní FireWall a stačí je jen aktivovat. Otevřete Systém Preferences – Security – FireWall a zvolte položku Start. Jeho chod byste neměli zaznamenat na plynulosti operačního systému a je tedy hloupost jej nevyužít. Pokud jste zkušenější uživatele, doporučuji přečíst velmi zajímavý článek o aktivaci sekundárního FireWall, který naleznete přímo zde.

Nastavte maximální zabezpečení internetového prohlížeče. V současné době již na běžných webových stránkách nemůže být ovlivněno jejich zobrazení tím, jak nastavíte samotný prohlížeče. Samozřejmě se nyní nebavíme o vypnutí pluginů, ale pouze o nastavení bezpečnosti prohlížeče. Změnu zabezpečení mohou v podstatě vyžadovat pouze stránky jako je internetové bankovnictví nebo podobné. Při návštěvě běžného webu musí být stránce jedno, jak je váš prohlížeč nastaven. Nastavení každého prohlížeče se provádí individuálně. Všeobecně však platí, abyste vyply všechny položky v nastavení historie, které nechcete aby si o vás prohlížeč uchovával. Dále pak nastavte varování před otevřením vyskakovacích oken a před návštěvou stránek ,zařazených na seznamu škodlivých webů. Uchování Cookie minimalizujte na co nejkratší dobu a povolte jej pouze určitým webům.

Těžko budu psát patnáctiletému klukovi o tom, že si nemá instalovat Photoshop z Torrentu. Bohužel v současné době jsou však pouze dvě možnosti, jak nainstalovat vir do Macu. První možností je to, že útočník využije chybu v některém z pluginů jako je Java nebo Flash. Druhou možností je pak ukrytí viru do nelegálního software, který se šíří prostřednictvím nelegálních sítí. Zkuste se podívat do Mac App Store, zda aplikace kterou chcete stahovat nelegálně není k dispozici v akční ceně za pár dolarů a nebo zda se nenabízí téměř plnohodnotná alternativa. V dnešní době již u většiny aplikací jistě najdete náhradu, která by vás měla uspokojit. Pokud jste profesionál jistě si koupíte legální software, pokud nejste, pravděpodobně se spokojíte s náhradou.

Dnes nejčtenější

.