Zavřít reklamu

Samsungu se nepodařilo udržet v tajnosti jeden ze svých interních dokumentů a na veřejnost tak prosákly informace ohledně kroků, které Jihokorejci od svého kalifornského konkurenta očekávají. Zajímavým faktem je, že i samotný Samsung očekává vstup Applu na trh s tablety s menší uhlopříčkou. Podle tohoto dokumentu však Apple dokonce uvažuje i o použití ohebných displejů pro své tablety. Dokument byl vydán již v prosinci loňského roku pro potřeby Samsung Securities a jeden ze zaměstnanců jej odeslal redakci oled-display.net. Samsung v celé zprávě hlavně interpretuje predikce svých analytiků.

Především se zde řeší představení iPadu 3 s lepším IPS displejem, které Samsung správně odhadl na první kvartál tohoto kalendářního roku (keynote se koná již 7. března). Další z předpovědí se týká produkce 7″ iPadu, jehož představení Jihokorejci očekávají ve třetím kvartálu roku 2012. Jak to tak vypadá opravdu všichni začínají věřit, že se Apple k tomuto kroku odhodlá, i přesto, že samotný Steve Jobs „iPad Mini“ vyvrátil již v roce 2010: „Důvodem proč nechceme vyrobit 7″ tablet, není, že nechceme dosáhnout na nižší cenovou hladinu, ale to, že obrazovka je příliš malá, aby správně ukázala sílu softwaru.“

Asi nejzajímavější části dokumentu se týkají displejů, které Apple využije. Prosincová analýza Jihokorejců tvrdí, že SHARP, který by měl Applu dodat své IGZO LCD displeje pro novou generaci iPadu, zjevně nebude schopen navýšit produkci aby plně pokryl potřeby Applu. Dokument však přinesl dosud nečekané zjištění a to, že probíhají jednání mezi Applem a Samsungem o možném nasazení jihokorejských ohebných AMOLED displejů do budoucích generací iPadu. Samotný Samsung oznámil, že s masovou produkcí ohebných displejů, které byly představeny na veletrhu CES 2011, začne již letos a Cupertinský gigant by tedy logicky mohl být dobrým zákazníkem. Apple však k nim má několik výhrad, které se týkají nižšího rozlišení a především nízkých výrobních kapacit.

SMD (Samsung Mobile Display) je totiž schopen vyrobit při plném nasazení jen 54 milionu panelů za rok, což při číslech, která si letos od iPadu slibuje samotný Apple (více jak 100 milionů prodaných zařízení), je více než nedostatečné. Dalším problémem může být i pořizovací cena. Pro srovnání současný 3,7″ LCD IPS displej iPhonu 4/4S vyjde na $38,50, oproti tomu cenovka 4,3″ Super AMOLED Plus Galaxy S II se pohybuje mezi $50-$55. Pokud by se Apple rozhodl využít současné AMOLED displeje u iPadu, tak by jeden 9,7″ displej stál $240-$260, což by se výrazně odrazilo na výsledné ceně celého produktu, o hustotě pixelů a jiných vlastnostech displeje ani nemluvě.

Na co, a zdali vůbec, Apple použije ohebné displeje, si budeme muset počkat ještě několik let, nebo minimálně do té doby než budou známá fakta o další generaci jablečného tabletu. Podle mého názoru, by ohebné displeje našly své využití, jen za předpokladu, že by došlo k neuvěřitelnému ztenčení celého zařízení, což už nás trochu přivádí na palubu sci-fi filmů a literatury.

*Zdroj: oled-display.net

Dnes nejčtenější

.