Zavřít reklamu

Tentokrát nemám na mysli zneužívání designu produktů Applu, toto téma je již tisíckrát omýlané i na našem serveru a není potřeba jej opět zdůraznovat. Nyní se zaměřím na marketingovou a mediální strategii společnosti Samsung, která jak se v posledních měsících ukazu, je velmi dobrá. Samsung, tedy minimálně jeho mobilní divize najala reklamní agenturu, jenž nechce ze společnosti zbytečně tahat peníze za publikování reklamy v televizích, novinách a časopisech. Tam se samozřejmě objevují reklamy na Samsung také, ale již ne tak často jako dříve. O televizní reklamu se v poslední době starají zejména operátoři, kteří jsou v mnoha případech nuceni propagovat mobilní telefon dané společnosti výměnou za práva prodeje. Díky této položce ve smlouvě o prodeji iPhone 4s jej Český operátor O2 nezařadil do své nabídky.

Samotný Samsung zvolil velmi levnou strategii propagace svého produktu, videa na serveru YouTube.com. Jak je každému zřejmé, není přiliš mnoho serverů věnovaných společnosti Samsung, konkrétně pak mobilním telefonům z nabídky Samsungu. Zkrátka kouzlo a kult jaký okolo sebe dokázal vyvolat Apple, se Samsungu ani drtivé většině jiných společností nepodařilo, vlastně se musím přiznat, že si nyní nemohu vybavit ani jednu. Samsung tak využil ve své mediální kampani oblíbenosti společnosti Apple a množství serverů po celém světě, které se stejně jako my Applem zabývají. Po zveřejnění reklam na YouTube, které útočí na uživatele a fanoušky Apple, se reklamy logicky staly cílem pozornosti většiny těchto serverů, které Samsung nemá k dispozici. Mediální kampaň založená na srovnávání a v mnoha případech také mírném napadání Applu a jeho fanoušků se Samsungem, je tak pro Samsung velmi levná a efektivní.

Použití stejně herečky v reklamě na Samsung, kterou použil Apple ve své reklamě je pak jen logickým krokem jak upoutat pozornost. Samozřejmě se opět dostavil žádaný efekt, tedy pozornost serverů zabývajících se společností Apple. Reklamy společnosti Samsung zveřejněné na serveru YouTube dosahují několika milionů přehrání. Tedy čísel, která by Samsung bez „pomoci“ Applu dokázal jen těžko dokázat. Samsung navíc dokáže prostřednictvím těchto reklam zasáhnout z 99% uživatele, kteří se skutečně zajímají o mobilní telefony a technologie, což v případě televizní reklamy není možné. Strategie mediální a reklamní agentury Samsungu je tedy velmi kvalitní, levná a s téměř stoprocentním zásahem uživatelů patřících do pro Samsung žádané skupiny. Samsungu tak nemůžeme za reklamní kampaň „nadávat“, ale spíše gratulovat, byl by totiž hloupý, kdyby nevyužil situace a neupoutal na sebe pozornost s vynaložením minimálních nákladů.

Dnes nejčtenější

.