Zavřít reklamu

Apple na včerejší keynote potvrdil to, co se dalo již delší dobu očekávat. Vstupuje do nejrozšířenějšího segmentu na světě, vstupuje do školství. Apple si v devadesátých letech nechal ujet vlak. V době kdy Bill Gates zaplavoval školy i v těch nejzapadlejších ulicích Brooklynu počítači s operačním systémem Windows, mohli se Macintoshe dotknout jen ti nejuznávanější odborníci, kterým dokázal přinést nemalé pořizovací náklady zpět. Bill Gates a jeho Microsoft byli v nejlepší možnou chvíli na všech místech světa a začali prodávat dostupný operační systém lidem, kterým stačil běžný počítač a základní funkce. Apple se soustředil na design, dokonalý výkon v podobě procesorů Apple G3, Apple G4 a Apple G5. V neposlední řadě se pak Apple zaměřil také na koncept vytváření komplexního řešení, kdy uživatel nekupuje operační systém a počítač, ale kupuje počítač s operačním systémem.

Ovšem jak všichni víme, těch úspěšných profesionálů nebylo, není a nikdy nebude tolik, co běžných lidí. Apple tak sice nabízel profesionální řešení pro profesionální uživatele, bohužel však nedokázal nabídnout dostatek výrobků pro běžné uživatele. To se změnilo až s příchodem iPodu. Následovalo slevnění řady přenosných počítačů, iMaců a představení Mac mini. V poslední době pak Apple získal desítky až stovky milionů uživatelů pomocí mobilního telefonu iPhone, tabletu iPad a přehrávače iPod touch.

Apple-textbooks

Právě během konference zaměřené na vzdělávání, začalo být jasné, že se Apple pomocí iPadů snaží dostat do školství stejně, jako se to v době osobních počítačů povedlo Microsoftu. Nyní je však rok 2012 a osobní počítače ve školství střídají tablety, na jejíchž nástup nedokázal Microsoft zareagovat a nabídnout svým uživatelům vhodné řešení. Apple využil přijetí iPadu na trh a jeho rychlé rozšíření mezi studenty a běžné uživatele, kterým nyní umožní ještě více využít tablet pro vzdělávání, prezentace a v podstatě v případě interaktivních encyklopedií také zábavu.

Apple navíc představuje cenově velmi dostupné řešení, kdy v podstatě platíte pouze za samotný iPad. Applu se tak vyplatilo komplexní řešení, kdy uživatel společně s hardware v podobě iPadu, získá nejen operační systém, ale zejména možnost získat téměř neomezený počet obsahu zdarma nebo za velmi příznivé ceny. Phill Shiller uvedl, že v současné době je pro iPad k dispozici více jak 20 000 aplikací určených pouze pro vzdělávání, více jak polovina těchto aplikací je k dispozici zcela zdarma. Apple navíc nabízí uživatelům zdarma aplikaci iBooks Author, aplikaci, díky které si každý uživatel může vytvořit svůj vlastní obsah. Opomenuta nesmí zůstat také aplikace iTunes U app, díky které získáte přístup k přednáškám nejslavnějších univerzit světa, včetně všech materiálů, které daný profesor používá pro své přednášky.

Apple-textbooks

Apple tak pomocí iBooks 2, iTunes U app, iBooks Author a v neposlední řadě samozřejmě také díky iPadu, zareagoval na potřebu studentů v novém tisíciletí. Společnost čeká velmi úspěšné desetiletí podobné tomu, jaké zažil na přelomu 90 let Microsoft při rozšiřování svého operačního systému mezi studenty a žáky. Apple se tak pravděpodobně dostane tam, kde Microsoft již byl a plnohodnotně jej nahradí. Fanoušci „starého“ Apple si budou muset zvyknout na fakt, že produkty, které byly ještě před několika lety pro běžné lidi finančně nedostupné, najednou používají žáci základních škol. Je potřeba se na to připravit a nevnímat Apple jako něco vyjimečného tím, jak je drahý a odlišný od ostatních, ale tím, že dokáže našim dětem poskytnout interaktivní výuku a zlepšit jejich zájem o technologie a školu.

Dnes nejčtenější

.