Zavřít reklamu

Během psaní článku o rozlišeních displeje budoucích MacBooků Pro a iPadu 3. generace jsme se s kolegou z redakce zamysleli nad tím, k čemu je toto rozlišení vlastně dobré. První myšlenka která vás napadne je samozřejmě zkvalitnění zobrazení obsahu, při té druhé vám však dojde, že není jaký obsah zdokonalovat. Pro dokonalé zobrazení je potřeba mít dokonalý obsah. Ten však v současné době nejen že nemáme, ale ani jej nemůžeme vytvořit. Nejprve je potřeba si uvědomit, že obsah v rozlišení 1024×768 pixelů se na displeji s rozlišením 2880×1800 zobrazí na třetině displeje, kdy bude tak malý, že například text nedokážeme přečíst. V opačném případě při přepnutí do Full-screen módu dojde k rapidnímu zhoršení kvality přirovnatelnému tomu, když spustíte aplikaci z iPhone 3G na iPadu.

Videa? žádné podobné se v současnosti nenatáčí!
Rozlišení 2880×1800 je mnohem vyšší, než rozlišení Full HD, ani to však nemáte možnost si ve vašem počítači legálně přehrát. Vzhledem k tomu, že Apple iTunes Store poskytuje filmy a seriály pouze v rozlišení 720p a počítače Apple Mac nemají Blu-ray mechaniku, neexistuje možnost jak si legálně přehrát Full-HD film na Macu. Pokud si koupíte film na iTunes Store, bude mít rozlišení téměř trojnásobně menší než je rozlišení displeje vašeho počítače. Pokud si tedy budete chtít film pustit kvalitně, zobrazí se pouze na třetině displeje, v opačném případě při přepnutí do full-screen zobrazení se musíte smířit s tím, že se každý jeden pixel trojnásobně zvětší, čímž pochopitelně příjdete o kvalitu.

Pokud nebudeme brát ohled na legalitu, ani videa v rozlišení 1080p vám neposkytnou dostatečnou kvalitu, při které si vychutnáte obraz stejně jako na televizoru s rozlišením 1080p, na displej se vám vejdou téměř dvě Full-HD videa zobrazená vedle sebe. Navíc Full-HD je poměrně nový formát, který se hned tak nepodaří nahradit. V Japonsku se sice v současné době již experimentuje s filmy v rozlišení Ultra Full-HD, což je rozlišení čtyřnásobně větší než Full-HD, tedy 4320p. Tyto filmy však spočítáte na prstech jedné ruky a rozhodně se nejedná o videa určené pro domácí distribuci. Vytlačení Full-HD rozlišení z trhu je zatím velmi nepravděpodobné.

Při vzpomínaném rozlišení filmů je také potřeba brát v potaz velikost, kterou video soubory zaberou. Například Full-HD Blu-ray rip filmy mají i 25 GB a to stále mluvíme o rozlišení „pouze“ 1080p. V případě Ultra Full-HD se velikost jednoho filmu může bezproblémů šplhat ke 100 GB. Největší problém s velkými video soubory budou mít MacBooky Air s 64/128/256GB SSD disky. Stejně tak na tom budou iPady, pokud dostanou vzpomínané rozlišení a začne se produkovat potřebný video obsah. Apple může jen ztěží prodávat počítač, na jehož disk se vejde jeden, respektive dva filmy.  

Fotografie? Samozřejmě, pokud fotíte na zrcadlovku
Nadpis odstavce jsem samozřejmě přehnal, ovšem nebudete již moci počítat s tím, že fotografie z iPhone, které přenesete do počítače s rozlišením 2880×1800 oslní přátele stejně, jako fotografie zobrazené na displeji s běžným rozlišením. V případě fotografií si také musíme vzpomenout na spekulace ohledně vyššího rozlišení displeje iPadu 3. generace, které má dosahovat dokonce 2048×1536 pixelů. To zní možná ještě zajímavěji, než rozlišení MacBooků Pro, otázkou však zůstává, jakou kamerou vybaví Apple nový iPad. Kamera bude muset natáčet v rozlišení 1536p, aby displej skutečně vynikl a zobrazil i fotografie a videa z vlastní produkce v perfektní kvalitě, taková kamera se však nevyrábí a rozhodně ne ve velikosti vhodné pro iPad.

macbook-pro-2880x1800

2880x1800-zvetseno

Weby, iTunes, Software, sociální sítě a vše ostatní
Apple má samozřejmě ohromnou moc, skutečně je však moc této společnosti tak velká, že dokáže přimět majitele všech webových stránek na světě k zvýšení jejich rozlišení? Webové stránky se ještě dnes dělají většinou kompatibilní s rozlišením 1024×768 pixelů, případně 1080p. Největší problém s přechodem nebudou mít samotné weby tvořené z většiny procent textovým obsahem, ale zejména pak inzertní bannery, ze kterých dané weby žijí. Navíc když už jsme u textu, ani většina Fontů není dělaných v rozlišení 1800p.

Sociální sítě obsahující stovky milionů fotografií nemají šanci vyměnit uchované fotografie v nízkém rozlišení za fotografie ve vyšším rozlišení. Software se bude muset kompletně předělat, například i na první pohled nesmysl jakým jsou smajlíci v komunikačních aplikacích budou muset být přemalováni do vyššího rozlišení. Dokonce ani samotný iTunes nenabízí potřebné rozlišení a to nejen v případě filmů. Na podobné rozlišení nejsou připraveny ani Covery (obaly) hudebních alb nebo Covery podcastů.

Takto vysoké rozlišení o kterém se bavíme je navíc nepoužitelné pro čtení textů. Apple se teprve před nedávnem pochlubil novou funkcí Mac OS X 10.7 Lion, zobrazením aplikací ve Full-screen módu, kterým se pyšní také internetový prohlížeč Safari. Při rozlišení 2880×1800 pixelů a spuštění Safari ve Full-screen módu budete mít problém na displeji najít webovou stránku, natož pak konkrétní text. Navíc si je potřeba uvědomit, že webové stránky záměrně poskytují obsah s co nejmenší velikostí stahovaných dat. Obvykle se velikost uvodní webové stránky serverů pohybuje maximálně do hranice 1MB. V opačném případě si uživatel na načtení stránky musí počkat. V případě, že by administrátoři a grafici webových stránek chtěli poskytnout dostatečně kvalitní obsah (co se týká zobrazení), vyšplhala by se velikost z 1MB na 5-7Mb, přičemž by se doba načítání webové stránky zvýšila 5-7 násobně. Se zvýšením velikosti stahovaných dat by neměli problém pouze uživatelé, ale zejména poskytovatelé hostingových služeb, mobilní operátoři a provideři internetových připojení. Datové toky by se tak zvýšili na pětinásobek, což je v současné době nemyslitelné.

Resumé
Rozlišení 2880×1800 je jistě zajímavý nápad, otázkou však zůstává zda se mu bude ocohtný celý svět přizpůsobit. Zde totiž nemluvíme pouze o přizpůsobení „pár desítek tisic“ vývojářů, kteří měnili rozlišení svých aplikací pro Retina displej použitý u iPhone 4. Rozlišení by musel změnit každý kdo má co dočinění s obsahem zobrazovaným na počítačích. Vysoké rozlišení bude pochopitelně velice zajímavé v době, kdy bude existovat dostatečné množství kvalitního obsahu, který má smysl zobrazovat na displeji s rozlišením 2880×1800 pixelů. V současné době však nemá smysl vyrábět počítače s takto vysokým rozlišením. Dle našeho redakčního názoru Apple v příštím roce nepříjde s displeji o výše uvedeném rozlišení, neměl by pro ně totiž využití.

Dnes nejčtenější

.