Zavřít reklamu

Tři stovky z celkového počtu tří tisíc zaměstnanců továrny společnosti Jingmo Electronic Corporation se společně se svými kolegy účastnili jednodenní stávky, jejímž smyslem bylo upozornit na nelidské podmínky, které zažívají při svém zaměstnání. Zmíněná desetina zaměstnanců pracuje v továrně v oddělení, které vyrábí klávesnice pro společnost Apple Inc. Toho samozřejmě využili jejich kolegové a okamžitě kontaktovali média, kde je Apple tam to přece medializací zavání, ať se již jedná o cokoli. Slovo Apple bylo v loňském roce jedním z deseti nejmedializovanějších slov v ČR.

Dělníci upozorňují na 100 až 200 hodin přesčasů, které běžně měsíčně odpracují během nočních hodin. Zaměstnavatel odmítá, aby si nad časy odpracovali zaměstnanci během víkendů, které by museli být propláceny dvojnásobkem standardní mzdy. Zaměstnanci pracují na výrobě produktů pro Apple a IBM.

„Zejména apelujeme na Apple, aby se přihlásil ke zodpovědnosti, protože v této továrně sestavuje klávesnice pro Apple více než 300 dělníků,“ uvádí se v prohlášení neziskové organizace China Labor Watch. Někdo hold ke stávkování nepotřebuje přidat 1200€ jako lékaři na Slovensku, stačí mu lidské zacházení. Samozřejmě se jedná o poměrně jasné využití jména Applu k medializaci celé situace v továrně. V minulém měsíci totiž stávkovali tisíce zaměstnanců továrny šijící obuv, to však zůstalo bez povšimnutí a jediný kdo na situaci upozornil bylo noční zpravodajství CNN. Tímto samozřejmě nikterak neznevažujeme vážnost situace Čínských dělníků, pouze upozorňujeme na fakt, že se jim podařilo využít síly slova Apple i k jiným než prodejním účelům.

*Zdroj: Tisková zpráva chinalaborwatch.org

Dnes nejčtenější

.