Zavřít reklamu

Apple Keynote 4. 10. 2011 s názvem Let’s Talk iPhone se nám nelíbil, neobsahoval dřívější náboj, chybělo překvapení, zkrátka byl bez Steva Jobse. Možná na vás bude tento článeček působit negativně, ale já vždy vnímal firmu Apple jako vrchol perfekcionismu, vrchol dokonalosti v tom, jak prezentovat produkty, proto jsem měl jako vždy velké očekávání i při včerejší prezentaci. O to víc, že vedení mé oblíbené firmy převzal nový výkonný ředitel Tim Cook a ten také poprvé vedl z této pozice prezentaci. To jestli je iPhone 4s zklamáním nebo ne, to nechť posoudí spotřebitele a výsledky prodeje. Mě nyní mnohem více zajímá průběh včerejší akce, na který se pojďme podívat.

Nemastná a neslaná prezentace

Apple uspořádal představení iPhone 4s v sále, který jak svou velikostí tak vzhledem připomínal mnohem více posluchárnu vysoké školy, než místnost pro prezentaci nejočekávanějšího produktu tohoto roku. Proč si Tim Cook a jeho tým tentokrát výjimečně nepronajal Moscone centre ví nejspíše pouze on a jeho lidé. Na mě osobně prezentace působila takto:

 

„Nemáme nic, co by stálo za prezentaci, ale strašně moc vám chceme ukázat iPhone 4s.“

 

Prezentace začala vystoupením Tima Cooka na podium a jeho proslovem o tom, že je to jeho první prezentace v nové pozici CEO a jak velmi si váží práce celého týmu společnosti Apple Inc. Poté následovali informace kolik Apple Store již Apple otevřel, kolik iPodů, iPadů a iPhone se prodává a tak dále. Kupodivu zcela chyběla informace o tom, že Apple spustil iTunes Store pro několik nových zemí EU, nebo fakt, že Apple iBooks jsou nyní k dispozici v dalších 25 zemích světa. Osobně si myslím ,že to jsou mnohem hodnotnější informace, než to kolik počítačů iMac se prodalo první den v Apple Store v Číně. Tim tedy prezentoval věci, které sice veřejnost nezná, otázkou však je, zda je vlastně znát chce. Celý úvod tak působil poměrně nudně a v podstatě žádný zákazník se v něm nemohl najít a říct si: Ano, v ČR jede taky iTunes Store, ano z iBooks jsem si koupil knihu a tak podobně.

Poté se odehrálo něco, co jsem u Apple nikdy nezažil, tedy alespoň ne v tak velké míře. Dobrých 25 minut se mluvilo o novinkách v iOS 5 a iCloud. To je super, to jsou přece velice zajímavé informace říkáte si. To by však nesměl Scott Forstall být na WWDC 2011 a říkat tam slovo od slova to stejné. Když jsme se díval na jednotlivé „slajdy“ jeho prezentace z akce Let’s Talk iPhone a z WWDC, bylo jich 90% stejných. Apple do nás tak téměř třicet minut tlačil informace, které již každý novinář i fanoušek Apple zná.

V podstatě jedinou novinkou představenou na včerejší akci, která nebyla představena na WWDC byla funkce Find my Friends. Zde bylo vidět, že Steve Jobs již nemá žádný vliv a také to, že neprezentuje sám. Scott zkrátka jen v deseti zajímavých funkcí z nichž devět znal každý fanda Apple jako své boty, řekl že desátou funkcí je Find my Friends. Většina novinářů ani čtenářů si této informace nevšimla a zkrátka ji přijali jako něco z iOS 5. Kdyby byl na pódiu Steve vypadalo by to asi takto:

 

„Máme neuvěřitelnou funkci, vy můžete sledovat kde jsou vaši přátele! To je fantastické! Sedím v kavárně na ulici a okamžitě zjistím, že na protější straně právě jde můj kamarád. Jednoduše mu zdarma přes iMessage pošlu zprávu zda nechce zajít na kávu a již sedíme spolu! To je naprosto revoluční řešení schůzek, něco co vám žádná sociální síť na světě nenabídne!

 

Samozřejmě si uvědomuji, že je to blbost a funkci nikdo prakticky nevyužije, protože se bojí o zneužití a další věci. To je však jedno, když mi to Steve Jobs takto řekne, tak jsem z toho mimo a Apple má pro mě naprosto novou dokonalou funkci a já říkám: „Wow!“. Bohužel Scott takto mluvil zhruba třicet minut a lidé se již značně nudili. Poté se prezentovala nová generace iPodů, u které v podstatě do dnes většina lidí nepochopila, zda dostali nový software, nebo zda se jedná o nové modely. Je totiž zvláštní, že všechny funkce, které nabízí nový iPod nano, získali již včera večer majitelé stávajícího iPod nano zdarma jako update software. Nicméně je tu nová řada iPodů. Opravdu je to řada iPodů vhodná k oslavě desátých narozenin původního iPodu o kterých se Tim Cook také zmínil?

Prezentaci iPhone 4s se věnovalo zhruba pět minut, během kterých bylo řečeno vše o technických vylepšeních. Podívejte se schválně na Keynote, kde Steve Jobs prezentuje iPhone 3Gs a poté si ji porovnejte s prezentací iPhone 4. Dalších 20 minut se prezentovala funkce SIRI a byl konec celé akce.

 

Technické problémy
Kdybyste chtěli ušetřit čas a zjistit zda Apple představí iPhone 4s nebo iPhone 5 bez toho, aniž byste se museli dívat na Keynote, stačilo se podívat na Apple.com/jp. Právě stránky Apple pro Japonsko již pět minut před zahájením prezentace začali měnit svůj vzhled a prozradili informaci o tom, že Apple představí iPhone 4s. To se v historii společnosti za Steva Jobse nikdy nestalo. Poté co skončila prezentace, nefungovali webové stránky apple.com ještě minimálně deset minut, což se za Steva Jobse také nikdy v historii nestalo. Stránky se měnili vždy za plného provozu a jediné co nefungovalo byl internetový obchod.

Samozřejmě i Stevovi se stávaly problémy, ovšem pouze velmi malé a vždy je zvládl vtipně okomentovat. Příkladem za vše bylo, když při představení iPhone 4 požádal v sále, aby novináři vypli Wi-Fi zařízení. Když pak ukazoval rychlost Safari na iPhone 4, nedokázal se připojit na Wi-Fi síť, protože na ni bylo připojeno již 800 lidí.

 

Apple akcionáře nepotěšil

Každá akce společnosti samozřejmě zajímá zejména její akcionáře, ty však Apple nepotěšil. Akcie, které se dokázali po otevření nových internetových prodejen store.apple a po spuštění iTunes Store v nových zemích, vyšplhat až na 413,45$ (19. 9. 2011), se propadli včerejší den až na 372,50$ za kus.

Dnes nejčtenější

.