Zavřít reklamu

Možná se těm, kteří čtou Letem světem Applem denně zdá nadpis nesmyslný, několikrát jsme přece již informovali o tom, že Apple vyhrál soudní spor o zákazu prodeje a propagace tabletu Samsung Galaxy v EU. Otázka z nadpisu se však týká konkrétního modelu, proč Apple zablokoval představování právě Samsung Galaxy Tab 7.7 na IFA, když podle rozhodnutí německé legislativy může zablokovat předvádění a prodej jakéhokoli nového tabletu s názvem Samsung Galaxy Tab?

Apple zažaloval Samsung za zneužití průmyslového vzoru a patentů na vzhled přístroje, o tom jsme vás již informovali. Samsung na IFA 2011 představil několik tabletů po značkou Samsung Galaxy Tab, včetně Samsung Galaxy Tab 7.7. Na všech těchto zařízeních je psáno, že se finální vzhled může lišit a že se přístroj nebude prodávat v Německu.

Apple využil rychlého projednávání německé legislativy, díky kterému měl již den po představení Galaxy Tab 7.7 v ruce papír, který zabránil jeho propagování a prodeji. Tentokrát se rozhodnutí týká pouze Německa. To však Applu bohatě stačilo, vzhledem k tomu, že se opatření týká také propagace výrobku, nechal jej okamžitě stáhnout z mezinárodního veletrhu IFA 2011. V pátek si tento tablet mohl vyzkoušet každý novinář a návštěvník veletrhu, v sobotu se však po tabletu slehla zem, Samsung stáhl veškeré modely, tiskové informace, brožurky a dokonce také internetové prezentace a video prezentace. Otázkou je však proč nechal stáhnout pouze tento jediný model Samsung Galaxy Tab, když jich Samsung propagoval několik. Vysvětlení je zřejmě jednoduché, Apple se bojí právě Galaxy Tab 7.7, který má lepší parametry než iPad 2. generace.

Samsung prezentoval na IFA celkem tři modely, jejichž design se liší pouze velikostí displeje, jedná se o modely Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE, Galaxy Tab 7.7 a Galaxy Tab 10.1. Stažen byl pouze model Galaxy Tab 7.7 a Galaxy Tab 10.1, ovšem s tím že Galaxy Tab 10.1 je dále propagován na tiskových materiálech a video prezentacích. Pro Apple je totiž největší hrozbou právě tablet Galaxy Tab 7.7, ten totiž nabízí na displeji o velikosti 7.7 palců rozlišení 1280×800 pixelů a zobrazení na Super AMOLED Plus displeji, který je na přímém slunci mnohem lépe čitelný než displej používaný v iPadu, který mimochodem také vyrábí Samsung.

Pro úplnost článku ještě doplním, jak funguje německý soudní systém. Apple podá návrh na soudní spor ve kterém viní společnost Samsung za zneužití designu, na který Apple vlastní průmyslový vzor, případně na další věci na které vlastní patent. Soud okamžitě doručí zásilku Samsungu a ten je nucen neprodleně stáhnout celou prezentaci daného přístroje a to až do doby, než soud určí kdo má pravdu. Apple tak v tomto případě nevyhrál žádný soudní proces, ale pouze znemožnil Samsungu prezentovat výrobek do doby, než proběhne soud, který rozhodne o pokračování případu.

*Zdroj: bloomberg.com

Dnes nejčtenější

.