Zavřít reklamu

Několik let trvající spor mezi společnostmi Apple a HTC, týkající se dvou patentů, které HTC porušuje, vyústil ve velice zajímavé rozuzlení. Kontrolní úřad ITC totiž uznal, že HTC skutečně porušuje dva patenty Applu a celý spor by tak mohl vyústit až v zákaz dovozu zařízení HTC do USA. Problémem je, že patenty nejsou hardwarového typu, nýbrž jde o podobnost v operačním systému Android. Zákaz by se tak nakonec mohl dotknout nejen HTC, ale i dalších výrobců, kteří Android ve svých zařízeních dodávají na americký trh.

První patent se týká rozpoznávání určitého typu dat v textu (například číslo přijaté SMS zprávě, které se v iOS automaticky zobrazí jako odkaz, s kterým je možné dále pracovat), druhý patent pak souvisí s propojením softwarové části s hardwarem. I když oba patenty HTC (a Android obecně) využívá neprávem, k zákazu dovozu do USA by nakonec vůbec nemuselo dojít. Spor by se dal vyřešit buď převodem určité částky z každého prodaného zařízení s Androidem na účty společnosti Apple nebo jednoduchou dohodou. Apple totiž nedávno prohrál spor s HTC ohledně dalších patentů a stav je tedy nyní nerozhodný. K finálnímu verdiktu by mělo dojít v prosinci.

Tyto problémy způsobil internetový gigant Google, který svým odběratelům nedává žádnou záruku ohledně toho, zda Android neporušuje některý z patentů konkurence. Google společnost Android a stejnojmenný operační systém vlastní od roku 2005, kdy se společnost Android stala dceřinou společností Googlu.

Dnes nejčtenější

.