Zavřít reklamu

Máte doma na svém počítači spousty filmů, seriálů a videjí a chcete je pohodlně sledovat z pohovky, ze záchodu, nebo třeba ze zahrady? Nebaví vás zdlouhavě videa konvertovat a složitě nahrávat do vašeho iOS zařízení? Proto tu je Air Video od společnosti InMethod s.r.o. Program, který slouží k live přehrávání filmů bez nutnosti komprese nebo kopírování do iPhonu/iPadu.

Většina z vás jistě bude souhlasit, když řeknu, že k pohodlnému přehrávání videjí na našich zařízeních máme v cestě několik překážek. Za prvé nedostatek místa na relativně malých discích, takže máme na výběr: Buď budeme mít na iPhonu/iPadu  vícero aplikací a her, které nám zaberou většinu místa a k tomu pár videjí, nebo budeme mít na iZařízení pár aplikací a zbytek místa si budeme šetřit pro videa. Za druhé je spoustu různých video formátů a ne všechny jsou přehrávatelné na iOS zařízeních, takže nás většinou čeká zdlouhavá konverze (Ano, samozřejmě je zde několik programů na přehrávání nekonvertovaných videjí jako OPlayer, BUZZ Player a další, ale těmi se zde zabývat nebudeme). Oba dva tyto problémy řeší program Air Video, který vám dovolí přehrávat vaše videa živě přes Wi-Fi z vašeho počítače přímo do iPhonu nebo iPadu.

K tomu aby program fungoval, je potřeba splnit několik kroků. Jako první je nezbytné nainstalovat na váš počítač Air Video Server, který je volně ke stažení na stránkách výrobce. Program je dostupný jak ve verzi pro Mac OS X, tak pro Windows XP a vyšší. Po nainstalování Serveru se v horní liště objeví malá ikona, která značí že program běží. Po kliku pravým tlačítkem se můžeme dostat do nabídky preferences. Zde je potřeba pod položkou “Shared Folders“ vybrat složky, ve kterých máte na počítači uložená videa, které chcete na iPadu/iPhonu přehrávat. Pod dalšími záložkami preferences můžeme nalézt nastavení několika dalších věcí, jako například, chceme-li aby se server automaticky zapínal při startu počítače, nebo zda má při připojení vyžadovat heslo. Zajímavá funkce, která je zatím v testovacím stavu je přehrávání videjí přes internet. Tuto funkci, jsem bohužel nedokázal přimět ke spolupráci, protože, když se na iPhonu pokusím přehrát video dálkově, dočkám se jen nekonečného načítání. Pokud budete mít více štěstí, podělte se o vaše zkušenosti v komentářích pod článkem. V poslední pro nás důležité položce subtitles, tedy v případě, že chceme přehrávat titulky, je nutné nastavit kódování. Pro správné zobrazování češtiny vyberte Unicode UTF-8. Teď už stačí jen zkontrolovat zda server běží, což nám značí tlačítko Server Running v horní části nastavení.

Air Video

 

Jako druhý krok musíme do iPadu/iPhonu nainstalovat aplikaci Air Video, kterou nalezneme na AppStoru zde. Aplikace stojí 2,99$ což je zhruba 52 Kč a je k dispozici i free verze zdarma, která je omezena na zobrazení jen několika sdílených videjí a můžete ji stáhnout kliknutím zde. Po spuštění aplikace je napřed nutné nalézt počítač na kterém vám běží server. To provedete kliknutím na tlačítko plus, kde nám aplikace prohledá síť, ke které je iPhone připojený. Zde také můžete přidat počítač ručně zadáním IP adresy, nebo PINu serveru (pro připojení přes internet). Po přidání počítače na něj jednoduše kliknete a můžete rovnou procházet sdílené složky. Po otevření videa si můžeme vybrat zda chceme video hned přehrávat s živou konverzí, nebo nechat počítač překonvertovat video dopředu. Také je zde možnost nastavení kvality live konverze, kde můžeme vybrat rozlišení a datový tok videa. Zde doporučuji nechat defaultní hodnoty.

 

Air Video

 

Pokud máte Wi-Fi je Air Video výborný program. Usnadní vám zdlouhavou práci s videem a budete díky němu moci sledovat svá videa kdekoliv po svém domě a zahradě a v budoucnu snad i kdekoliv, kde budete připojeni k internetu. Aplikaci používám již delší dobu bez nějakých větších potíží a jsem nadmíru spokojen.

Dnes nejčtenější

.