Zavřít reklamu

Uprostřed léta roku 1999 byl v New Yorku na výstavě Macworld Expo představen předchůdce dnešních bezdrátových přípojných bodů k lokální počítačové síti či internetu – Apple Airport Base Station. Design byl v provedení Graphite a stanice se přezdívala „létající talíř“. Byl to v historii první komerční přístroj, který známe v jeho pokračováních jako průmyslový standard bezdrátového připojení WiFi. Součástí balení byl i držák na stěnu z čirého plastu pro vertikální uchycení na stěnu. Přístroj v sobě měl analogový telefonní modem, takže se dal bezdrátově využívat pro připojení na internet vytáčeným připojením či jako faxmodem. Výroba tohoto typu byla ukončena koncem roku 2001.

Ná následující fotogalerii můžete vidět tento přelomový přístroj včetně jeho rozebrání. Mezi zajímavost patří, že v útrobách se nacházel PC Card adapter na bezdrátový přístup Lucent ORINOCO. Tento přístoj i po 12 letech funguje, což jsem ověřil i po následné rozborce a sborce pro fotky.

Věřím, že článek alespoň částečně přiblížil předchůdce dnešní Time Capsule či AirPortu Express. Dle mého názoru i neoficiálních žebříčků Apple Design TOP10 tam tento kousek právem patří.

Dnes nejčtenější

.