Zavřít reklamu

V čase písania recenzie Reeder – najlepšia RSS čítačka pre iPad som spomenul že je v pláne aj jej verzia pre MAC OS X. Neubehol ani celý mesiac a dočkali sme sa public verzie 1.0 ktorá je samozrejme zatiaľ iba Beta verziou. Ale aj napriek tomu má čo ponúknuť užívateľovi a konkuruje niektorým už aj zabehnutým aplikáciám.

Screen shot 2010-12-02 at 2

Prvé čo ma zujalo bol práve dizajn vychádzajúci z verzie pre iPad. Dizajn a zvolené farebné prevedenie sú veľmi príjemné a nijak nevybočujú zo štandardov na aké sme pri MAC aplikáciách zvyknutý. Ďalším prínosom je rýchlosť akou dokáže prechádzať medzi jednotlivými správami a zobrazenie nasledújúceho príspevku je skoro okamžité, aj napriek tomu že je to len Beta verzia. S nejakým padaním aplikácie som sa zatiaľ nestretol ani keď sa mi ju raz podarilo zamestnať viacerými úkonmi naraz, ale Reeder to ustál a po chvíľke pozerania na “beach ball” som mohol pracovať ďalej. Je pravda že správy obsahujúce videá sa načítajú o niečo dlhšie ale je to pochopitelné a autori to určite zlepšia.

Screen shot 2010-12-02 at 2

Ako je to známe už z verzie pre iPad/iPhone Reeder si skvele rozumie s vašim Google Reader účtom aj keď pridávanie a odoberanie RSS zdrojov a ich následnú syncronizáciu s Google účtom ešte nezvláda verím že daľšie verzie tento nedostatok opravia. Okno aplikácie je rozdelené do troch okien. V ľavom sú zobrazené ikony RSS zdrojov s počtom neprečítaných správ. V strednom sú zobrazené kontrétne neprečítané správy a v pravom okne je náhľad na konkrétne zvolenú správu. Po kliknutí na nadpis správy sa pravé okno prepne na webovú stránku obsahujúcu vybraný článok, čo je graficky doprevádzané jeho zväčšením o veľkosť ľavého okna ktoré sa v tomto režime skryje. Nesmieme však zabudnúť na možnosti zdielania ktoré sú naozaj bohaté. Nechýba ReadItLater, Delicious, Twitter, Instapaper či iné.

Screen shot 2010-12-02 at 2

Aplikácia je v Beta verzii dostupná zdarma a môžete si ju sami vyskúšať:

http://madeatgloria.com/brewery/silvio/reeder

Aj napriek malým nedostatkom, ktoré autor určite časom odstráni, verím že si Reeder obľúbite tak ako ja  a mnoho zahraničných uživateľov. Veď si spomente kedy naposledy o nejakej RSS čítačke informovali najväčšie Apple magazíny?

Jan Caran

twitter.com/jcaran

UPDATE: 3.12.2010 bol vydaný Update 1.0 Draft 2 (Beta)

Screen shot 2010-12-03 at 9

UPDATE: 9.12.2010 – Draft 4 prináša podporu multitouch gest.

Screen shot 2010-12-09 at 8

Dnes nejčtenější

.