Zavřít reklamu

compare-simSvět mobilní komunikace je na nohou. Hrozí totiž, že mobilní operátoři ztratí kontrolu nad svými zákazníky a výrobci SIM karet zase přijdou o  svůj byznys. Spekulace se objevily poté, co list Financial Times na konci minulého týdne přinesl zprávu o tom, že Apple hodlá do příštích modelů telefonu iPhone integrovat SIM kartu jako pevnou součást přístroje. Apple tím sice získá revoluční možnost, placení pomocí telefonu jako peněženky, ovšem za jakou daň?

Micro-SIM

micro_sim
Apple si delá z operátorů snad srandu, napadne každého čtenáře při následujících větách. Všichni výrobci mobilních telefonů na světě využívají již více jak 15 let standardní SIM kartu ve formátu 25 x 15 mm. Apple však představil iPhone 4 s tím, že se do něj vejde pouze Micro-SIM karta, kterou do té doby nikdy nikdo neviděl, to stejné platí také pro iPad. Bez Micro-SIM karty je vám zkrátka přístroj k ničemu, tedy alespoň pro datové služby. Operátoři se s tím smiřili a díky tomu, že stačí standardní SIM upravit, začali karty stříhat, nebo také měnit za nové Micro-SIM, které jsou v současné době vyráběny výrobci pouze pro telefon iPhone a tablet iPad, nikdo jiný na světě totiž tento formát nepoužívá. Apple ovšem nijak nedotuje tuto výrobu a defakto říká, chcete prodávat iPhone 4, tak vyrábějte a dodávejte Micro-SIM! Operátoři se smířili s novým formátem a ten také začali všichni dodávat a vy si můžete svoji SIM většinou zcela zdarma nechat zmenšit nebo vyměnit za Micro-SIM.

NO SIM

Jak jistě víte, Apple obnovuje svoji řadu telefonů iPhone každý rok, tedy již na jaře 2011 můžeme očekávat nový iPhone 5. Současně s blížícím se datem vydání nového modelu iPhone se také vyrojují další informace, tou zatím poslední je patent Apple Inc., na nový formát integrované SIM karty, která již nebude fyzická, ale bude pouze na čipu v telefonu. Na SIM kartě je uloženo číslo IMSI, které jednoznačně identifikuje účastníka na celém světě. IMSI se však nepoužívá jako telefonní číslo. Každé SIM kartě (resp. IMSI) je přiřazeno MSISDN číslo účastníka mobilního telefonu. SIM karty jsou nejčastěji používány v síti GSM, ale také v sítích UMTS (SIM karta pro sítě UMTS je nazývána USIM) a en:IDEN. Jak vidíte, nejedná se tedy o nic, co by nešlo nahradit prostým čipem na základní desce telefonu.

Citace E15.cz

Tato na první pohled nepatrná technologická změna ovšem bude mít podle odborníků velký vliv na celý trh. Informace do zabudované SIM karty se budou nahrávat dálkově. Zákazníci by si přístroj mohli zakoupit i  aktivovat vmžiku přes webové stránky Applu, kde si rovnou vyberou služby konkrétního operátora. Poskytovatelé služeb by tedy nemohli ovlivnit prodejní řetězec.

Operátoři tak ztratí pouto se svými zákazníky a to se jim nelíbí – Applu proto údajně hrozí, že zákazníkům přestanou iPhony dotovat, čímž by rapidně snížili jeho dostupnost. V hraničním případě existuje varianta, že Apple v budoucnu sám nabídne telekomunikační služby – současné operátory by potom mohl obejít úplně. Jak nedávno uvedl šéf Applu Steve Jobs, firma má na účtu k dispozici 51 miliard dolarů připravených pro případné akvizice.

Ruku v ruce se zprávou Financial Times informovala organizace GSMA, která sdružuje operátory a výrobce mobilů, že vytvořila pracovní skupinu zabývající se právě možnostmi integrovaných SIM karet. O firmě Apple se ale v prohlášení nezmiňuje. Členy týmu jsou firmy jako Telefónica nebo Vodafone, a ty podle Financial Times s technologickou novinkou nesouhlasí. Svůj verdikt má GSMA zveřejnit do konce ledna.

Zavedení pevných SIM karet bude mít v neposlední řadě vliv na jejich výrobce, kteří by mohli přijít o značnou část podnikání. Na poslední zprávy v médiích již stihlo zareagovat sdružení SIMalliance, které spojuje největší hráče v segmentu výroby SIM karet. Aliance upozorňuje hlavně na to, že zákazníci ztratí volný výběr mezi jednotlivými operátory a nabízenými přístroji, přijdou o mobilitu a budou fixováni na konkrétní nabídku.

Sim_card

Proč to všechno Apple dělá?

Logická otázka je, proč Apple vše dělá. Nabízí se hned řada vysvětlení, prvním z nich je, že dokáže nyní Apple Inc. přesně monitorovat, kdy a na kterém trhu se telefon začne prodávat, jelikož již nebude možný žádný UNLOCK, díky kterému dokážete používat například přístroj koupený v USA také s českou SIM kartou. Další a tou nejpravděpodobnější teorií je možnost využít iPhone jako elektronickou peněženku. Pevné SIM karty lze totiž propojit s technologií NFC a přístroje by potom fungovaly jako bezkontaktní elektronické peněženky, což se současnou SIM není možné a jak víte, Apple má na tento způsob placení patent.

Poslední informace

Apple podle posledních (dnes v noci zveřejněných) informací sdělil deníku Financial Times, že zabudouvanou SIM kartu společnost NEplánuje. Podle zdrojů listu Financial Times operátoři nevěří, že se Apple vzdal plánů na zabudovanou SIM kartu nadobro. Někteří analytici upozorňují, že zabudovaná SIM karta by byla prvním krokem firmy Apple na cestě k  poskytování síťových služeb.

Dnes nejčtenější

.