Zavřít reklamu

hero_201007271-216x300Ještě žádné zařízení od Apple patrně nevzbudilo takový rozruch jako běžná nabíječka baterií, která byla zařazena do jeho nabídky současně s Magic Trackpad a má sloužit pro nabíjení baterií do všech vstupních periférií od společnosti Apple, tedy Magic Mouse, Magic Trackpad a Apple Wireless Keyboard. Osobně si ji však dovedu představit také jako perfektní nabíječku pro modeláře, vyniká totiž nejen kvalitou, ale také svoji cenou, což u Apple není obvyklé, pojďte se podívat jak dopadla recenze Apple Battery Charger.

Obsah balení

Jako vždy, i když se jedná o „pouhou“ nabíječku baterek, získate spolu s ní od Apple precizní obal, ve kterém má vše své místo. Kromě nabíječky se zde nachazí ještě redukce na zásuvku, která je jako vždy vyměnitelná pro různé normy států, já mám pochopitelně EU adaptér. V nabíječce jsou zastrčeny dvě AA NiMH baterie. Ke zbývajícím 4 bateriím se dostanete druhou stranou krabičky, ale nastavte ruku protože na vás ihned po odlepení vypadnou. Poslední věcí, kterou balení ukrývá je samozřejmě dokumentace. Najdete zde 1 roční mezinárodní záruku a návod v angličtině, španělštině, němčině, francouštině, italštině a portugalštině. Navzdory tomu, že se jedná o jednoduchou nabíječku, troufám si říct, že tentokrát by se český návod hodil víc, než kdy jindy, jelikož je zde podrobně popsáno co se děje když svítí dioda zeleně, oranžově a nebo bliká. V pokračování recenze se tedy pokusím popsat, co která indikace značí.

Apple Battery Charger

Jak už jsem psal v úvodu recenze, je nabíječka primárně určna pro tři vstupní periferie od Apple, to je však trošku problém, tedy hned dva. Stále spousta lidí má doma stejně jako já Apple Wireless Keyboard 1. generace, která funguje na 3xAA baterie, protože rozdíl mezi první a druhou generací je právě jen v redukci ze tří na dvě baterie, potřebné k práci klávesnice. Druhý problém nastává, že pokud opravdu máte všechny tři zařízení, bylo by vhodné, aby Apple dodával spíše 8xAA baterií, protože pokud vám v jednom zařízení dojdou baterky, nemáte prostě další, které byste do zařízení dali a mohli okamžitě pokračovat v práci. Výše zmíněné je jediná nevýhoda nabíječky, tedy spíš postřeh, než nevýhoda. Nabíječka je neskutečně sexy, mnohem víc sexy než vaše holka v podvazkách a 12cm jehlách. Troufám si říct, že i když mi doma leží většina aktuálních produktů Apple Inc. ani jedna z věcí není tak sexy jako právě nabíječka! Stříbrné baterky v bílé nabíječce vypadají opravdu skvěle a vše drží velmi pevně. Nabíječka s dvěma bateriemi a redukci na EU normu je poměrně těžká, ano mohl bych ji zvážít, ale proč, prostě v ruce je trošku těžší, než by se mohlo podle její velikosti zdát, ale v batohu jeji váhu rozhodně nepoznáte.

SONY DSC
SONY DSC

Ekologie

Apple Battery Charger je nejzelenější, neboli nejvíce ekologická nabíječka na trhu. Prvním faktem díky kterému to o sobě může prohlásit je výdrž baterií až 10 let, díky tomu nemusíte kupovat nové baterie každých pár měsíců jako tomu je u běžných baterek, tím pádem není potřeba baterie tak často vyhazovat a recyklovat. Dalším, a i pro běžné uživatele důležitým faktem je, že po ukončení nabíjecího cyklu se sníží její spotřeba na měně než 30miliwattů, to je více než 10x méně, než u běžných nabíječek, které spotřebovávají obvykle okolo 315miliwattů ve stand-by režimu. Během nabíjení je také spotřebováno mnohem méně energie, což vede k menší spotřebě. Ovšem těchto hodnot dosáhnete pouze s bateriemi Apple, které jsou k nabíječce dodávány.

Nabíjení

Kontrolu stavu nabíjení a práce nabíječky zobrazuje jediná dioda, která se v jejím těle ukrývá. Dioda nabízí celkem 4 režimy svícení, prvním je zelená, která značí úplné nabítí baterií a po 6 hodinách zhasne. Oranžová barva na diodě svítí pokud právě probíhá nabíjení. Když dioda nesvítí vůbec, jsou baterie již plně nabité, ale nechali jste je v nabíječce déle jak 6 hodin po plném nabití, nebo jsou baterie hluboce vybité. Pokud bliká dioda oranžově, jsou tři možnosti, buď je chybně vložená baterie do nabíječky, nebo jsou baterie poškozené, případně se jedná o nepodporovaný typ baterií (například nenabíjecí baterie). Baterie se do nabíječky vkládají nádherně snadno oproti jiným typům nabíječek, které jsem jako RC modelář měl tu čest vyzkoušet, jedná se rozhodně o nejsnadnější použití v kladání baterií ze všech nabíječek co jsou na trhu. Mínusový konektor se totiž mírným tlakem baterie zasune do těla nabíječky a baterii tak snadno vložíte do nabíječky. Prázdnou sadu Apple baterií dokáže nabít na plnou kapacitu za necelých 5 hodin, což je daň zejména za dlouhou životnost baterií. Jak totiž sám Apple uvádí, jeho baterie vydrží při standardním používání v Magic Mouse, Magic Trackpad a Apple Wireless Keyboard fungovat až 10let! Navíc vám společnost garantuje, že pokud nabijete naplno baterii a necháte ji rok nepouživanou v šuplíku, po roce bude mít 80% kapacity nabito! Což jsou opravdu velmi dobré hodnoty a běžně se s nimi ani v modelářském světě nesetkáte. Dovedu si tedy dobře představit, že do RC vysílače si mohou modeláři koupit tuto sadu baterií i s nabíječkou, jelikož se to vyplatí jak kvalitou, tak i finančně, bohužel většina RC vysílačů na trhu je na 8xAA baterie.

SONY DSC
SONY DSC

Resumé

Nabíječka stojí necelých tisíc korun, což odpovídá ceně 166Kč za jednu baterii a nabíječka by byla zdarma. Z vlastní modelářské zkušenosti vím, že za tuto cenu nemáte šanci podobně kvalitní baterie koupit. Běžná cena je okolo 200 Kč a více za jeden kus AA baterie, která je opravdu kvalitní. Ano, sice má větší kapacitu než Apple baterie, kde je kapacita 1900 mAh, ale jak jistě víte, je vám velká kapacita, která mizí ze dne na den k ničemu. Je jedno jestli jste uživatel produktů Apple, nabíječku stejně doporučuji koupit, na trhu nekoupíte lepší nabíječku poměr cena/výkon, než je Apple Battery Charger. Samozřejmě baterie můžete klasicky použít v každém přístroji podporující AA NiMH baterie. Stejně tak můžete nabíjet jakékoli kompatibilní baterie, zde bych však doporučil předem zkusit, zda skutečně půjdou vaše baterie nabíjet.

http://www.iseed.com

Dnes nejčtenější

.