Zavřít reklamu

NewsPrvním článkem zahajujeme novou rubriku, ve které zrekapitulujeme události posledního týdne v Curpertinu a všem co s Apple Inc. souvisí. Pojďme se poprvé podívat, co se stalo uplynulý týden nového. Nebudeme se starat o technické podrobnosti, kterým věnujeme samostatné články, ale spíše o takový do jisté míry bulvár. Jen v krátkosti připomeneme, že to byl iPhone 4, iOS 4, Counter-strike pro Mac a další novinky.

iOS 4

21.6. 2010 vydal Apple doposud největší update jeho operačního systému pro telefony iPhone a přehrávače iPod touch. Verze pro iPad se objeví na podzim 2010. Apple Inc. také svůj OS přejmenoval z iPhone OS na iOS, jeho 4 verze je dostupná pro iPhone 3G, iPhone 3Gs, iPod touch 2. generace a iPod touch 3. generace. Všeobecné zkušenosti jsou zatím takové, že se Apple snaží majitele starších zařízení jako je zejména iPhone 3G donutit ke koupi novinky iPhone 4. Pokud vám jede iPhone 3G skutečně pomalu po nainstalování iOS 4 můžete zkusit náš návod na jeho zrychlení. Na ostatních zařízeních jede iOS 4 velmi plynule a majitelé iPhone 3Gs si pochvalují zrychlení systému a celkového chování přístroje, který má nyní okamžitou odezvu. Navíc hodně uživatelů hlásí zvýšení výdrže baterie (to může být způsobeno snížením výkonosti antén v iPhone). O všech podrobnostech iOS 4 jsem již infromovali a můžete si je přečíst zde. iOS 4 je dostupný přes iTunes po připojení vašho zařízení a zvolení možnosti Software Update. Za poměrně razantní a veřejností nepřijatelnou změnu se hodnotí přepracování equalizeru, na nějž byli již všichni zvyklí a považoval se po řadu let za jeden z nejkvalitnéjších na trhu s mobilním zařízením! Nyní například zvýraznění výšek nebo hloubek funguje tak, že je téměř vypne. Ovšem asi se nejedná o chybu, ale o záměr Apple, který všechny nastavení mírně předělal, zahoďte Olufsen&Bang nebo AKG, nyní vám stačí Apple sluchátka…

iPhone 4

Zahájení prodeje iPhone 4 provázely zmatky. Nejprve FedEx začal odesílat objednané iPhone 4 od dva dny dříve, než jej začal prodávat samotný Apple, navíc například Walmarkt narozdíl od Apple měl k dispozici také bílé iPhone 4. Uživatelé si pochvalují zejména kvalitní Retina displej, který doposud nebyl použit v žádném jiném zařízení, stejně tak dobře je na tom kamera, která dokáže zaznamenávat HD videa v rozlišení 720pix, ovšem při uploadu na youtube.com je nepochopitelně zmenšuje. Předpokládá se, že již v příštím update iOS 4 se objeví možnost přímého uploadu videa na sociální síť FaceBook. Vybraní recenzenti, jenž dostali iPhone 4 již týden před jeho uvedením na trh jsou nyní tročku opatrnější  wow (nemyslím nivea!) efektem. Mnohem více si všímají chyb přístroje a také jeho svázanosti s operátorem AT&T, který v USA nemá zrovna ideální pokrytí signálem a rychlý internet, všechny názory pěti hlavních recenzentů si můžete přečíst zde. iPhone 4 má také jisté neduhy, prvním jsou chyby na displeji, jenž způsobují žluté skvrny patrné jak při zapnutém tak vypnutém přístroji. Chyba je způsobena tím, že jsou přístroje expedovány přímo z výroby a nestihlo zaschnout lepidlo, kterým je displej přilepen k dotykové vrstvě. Tento nešvar za několik dní zmizí. Další problém nastal se sílou signálu, ovšem Steve Jobs vzkázal, že prostě máte telefon držet tak, aby chytal signál. To mi připomíná jak když si koupíte Bentley, jenž nezatáčí do leva a v Anglii vám řeknou ať jezdíte jen do pravých zatážek. Oboum těmto problémům je věnován samostatný článek.

Counter-Strike pro Mac OS X

Valve převedlo neoblíbenější online hru na světě na Mac OS X. K dispozici je přes program Steam, kde si ji můžete za 16Euro zakoupit. K této ceně je potřeba započítat také náklady na novou myš, kterou budete potřebovat, protože hraní s Magic Mouse posouvá hru v obtížnosti na úplně jiný level. Hry mají nyní 4 obtížnosti 1. Easy, 2. Medium, 3. Hard, 4. With Apple Magic Mouse. Valve společně s ATI, NVIDIA a Apple řeší problém se zvýšením FPS ve hrách. FPS na stéjném zařízení dosahuje při hraní na Windows například 98, ovšem pokud hru spustíte pod Mac OS X, dostanete se pouze na 35 FPS! Tento problém se nyní řeší a pravděpodobně v Mac OS X 10.6.5 nebo již dříve výjde update pro ovladače grafických karet, aby se zvýšil jejich výkon ve hrách pod Mac OS X. Grafické karty mají dostatečný výkon, ale nedostatečné ovladače pod Mac OS X. Největší problém u mě osobně nastal poté co jsem hrál na Apple LED Cinema Display 24″, ten totiž používá rozlišení 1920×1200, což již grafická karta se současným ovladačem nestíhá vykreslovat.

Apple prodal 1 000 000 iPhone 4 za první den

Apple dokázal prodat více jak jeden milion iPhone 4 za první den zahájení jeho prodeje. Telefon se například narozdíl od iPadu začal rovnou prodávat v pěti krajinách a do konce září  2010 to bude již 88 krajin včetně České Republiky a Slovenska.

Čeští operátoři nabídnou Micro-Sim

Micro-Sim karty začne nabízet Vodafone 1. července, O2 chystá uvedení během prázdnin a podobně je na tom T-Mobile. „Ano, plánujeme jejich uvedení v nejbližších měsících, nejpozději u příležitosti prodeje nového iPhone,“ uvedla mluvčí Martina Kemrová. „Zařazením malých SIM karet do našeho portfolia vycházíme vstříc nadšencům, kteří si v zahraničí pořídili tablet Apple iPad a chtějí mít přístup k mobilnímu internetu,“ uvedl manažer zodpovědný za portfolio telefonů Vodafonu Michal Janda.

Foxconn zlepšuje pracovní podmínky pro zaměstnance

Foxconn je hlavní výrobce hardware pro Apple Inc, kterého postihlo od začátku roku již 10 sebevražd zaměstnanců. Nyní však zaměstnancům svitá na lepší časy. „Poskytování nejnutnějších potřeb včetně bezpečného a pohodlného místa k životu v blízkosti továrny možná dříve pracovníkům stačilo, ale nynějším mladým dělníkům z pevninské Číny už stávající podmínky nevyhovují,“ uvádí v prohlášení Terry Cheng, viceprezident továrny Foxconn. „Chtějí mít i možnost vyžití ve městě, v němž pracují. Proto společnosti, vláda a komunity musí spolupracovat na rozšíření podpůrných sítí, aby pracovníci měli silnější pocit sounáležitosti, a mohli se lépe integrovat do komunity,“ dodává.

iPhone 4 zvýšil upload rychlost

Apple zvedl výrazným způsobem upload rychlost u iPhone 4 oproti modelu iPhone 3G a iPhone 3Gs u připojení přes síť 3G.

181941-speedtest1

Dnes nejčtenější

.