Zavřít reklamu

Cha-ching 2Každý z nás sa po určitej dobe dostáva do stavu že prestáva mať prehľad o svojich výdavkoch. Denne sú to mnohé malé sumy k tomu večer pribudnú nejaké prevodné príkazy cez i-net banking, nehovoriac o trvalých prílazoch ktoré si s vašim účtom “robia čo chcú” :-). A všetky tieto položky sa Vám chtiac nechtiac v hlave zlejú do jednej veľkej sumy z ktorej vás určite časom rozbolí hlava.

Pre systém MAC OS X existujú mnohé programy určné na spravovanie financií. Pri hladaní toho vhodného pre mňa som si určil niekoľko kriterií ktoré by mal spľňať. Program nesmie byť moc zložitý, rôzne grafy, stupnice a koláčiky rozhodne nepotrebujem. Na druhej strane by mal byť graficky prívetivý, musí mať svoju APP pre iPhone (pre rýchle zadávanie) a v neposlednom rade z jej ceny ma nesmie rozbolieť hlava. :-) Vtedy som narazil na jednu aplikáciu ktorej názov dodnes neviem vysloviť a mne nič neasocioval s financiami. Cha-Ching 2 od Midnight Apps. Jej tvorcovia sa zamerali hlavne na jednoduché ovládanie, príťažlivý vzhľad a aby mal užívateľ rovnako dobrý pociť z ovládania ako pri samotnom systéme MAC OS X. Po jednoduchej inštalácii ako sme na MACu zvyknutý nás privíta úvodná obrazovka kde máme na výber: 1.Start using Cha-Ching, 2.Start wiht Example Database, 3.Visit Community. Vyberieme pravdepodobne prvú možnosť. Po nastavení systémového hesla, pre prístup do aplikácie, vytvoríme nový účet ktorý budeme používať ako tzv. “bežný účet”. Ako prvé si v záložke “Scheduler” vytvoríme všetky transakcie (odchodzie/príchodzie) ktoré sa budú opakovať s určitou pravideľnostou. Zadať treba sumu, platcu, deň v mesiaci, odobie opakovania (týždenne, mesačne, polročne…), kategóriu, typ transakcie a príslušný účet. Aby sa nám jednotlivé platby preklopili zo Scheduler do Accounts treba ich označit “Mark as paid”. Tieto platby sú ale aj tak ešte v stave “not reconciled” (dalo by sa povedať nezrealizované). Postupne počas mesiaca ako sa budú uskutočnovať na vašom účte vy ich jednoduchým klikom možete zmeniť na  reconciled (zrealizované). Samozrejme možeme upraviť dátum alebo sumu transakcie (ak sa jedná o transakcie ktoré majú premenlivé parametre). K týmto transakciam počas mesiaca pridávame rôzne iné bežné útraty (nákupy, výbery ATM, tankovania, bezhotovostné platby….).  Všetky transakcie máme možnosť otagovať podľa uváženia.  Každú platbu môžeme rozdeliť na menšie sumy a každú položku zvlášť pomenovať. V hlavnom okne máme stále k dispozícii informáciu o  rezervovaných prostriedkoch na účte a o voľných prostriedkoch na účte.

Cha-ching

Záložky typu “Budget” kde si môžete určiť výšky povoleného čerpania pre rôzne aktivity nevyužívam lebo aj tak by som ich nedodržal. :-) Potom je tu ešte možnosť vytvárať “Smart folders” ako sme zvyknutý zo systému MAC OS X. Tiež je možné importovať súbory typu OFX, QFX a QIF ktoré podporujú niektoré banky. Asi najväčšou výhodou programu je jeho dostupnosť aj pre iPhone/iPod Touch. Na APP Store ju nájdete za 2,39€. Pri prvotnom spustení si nastavíme heslo pre prístup do aplikácie. Na začiatku odporúčam rovno prejsť do záložky “More” kde nájdeme položku “Wi-Fi Sync” ktorá sa postará o to aby sa nám APP zosynchronizovala s desktopovou verziou. iPhone APP obsahuje záložky Accounts, Budget, Scheduled a Payees. Ovládanie je úplne jednoduché ako sme zvyknutý na iPhone OS. Pridávanie položiek počas dňa vám nezaberie viac než pár sekúnd.

Screen shot 2010-04-11 at 9

Cha-Ching 2 pre MAC (min. 10.5 Leopard) je zatial dostupný ako “Public Beta” a pre to je poskytovaná zdarma.  http://www.midnightapps.com/chaching/ No na funkčnosti som žiadne veľké nedostatky nepostrehol.

APP pre iPhone / iPod Touch si možete stiahnuť za 2.39€ v iTunes App Store tu.

Jan Caran

Dnes nejčtenější

.