Zavřít reklamu

Microsoft CortanaMicrosoft naplánoval vydání Windows 10 mezi veřejnost už na zítřek. Společně s novým systémem získají uživatelé přístup k mnoha novinkám včetně virtuální asistentky Cortany, která se podobá Siri od Applu. Díky Parallels Desktop si můžete nejnovější Windows už zítra nainstalovat a na OS X začít Cortanu používat. Vypadá to totiž, že vývojáři z Parallels se postarali o to, aby Cortana na OS X plně pracovala, jako kdybyste pracovali přímo na PC s Windows.

Včera v odpoledních hodinách totiž unikla už nyní smazaná webová stránka, která zveřejnila většinu novinek v Parallels Desktop 11. Právě na novou verzi budete muset pravděpodobně updatovat, abyste si mohli Windows 10 s Cortanou nainstalovat. Podle informací budete moci na OS X používat Cortanu, když  v pozadí poběží Windows 10.

Navíc server Neowinkterý o úniku informoval, zveřejnil podrobnosti, že Cortanu budete moci aktivovat příkazem „Hey Cortana“ i v momentě, kdy budete používat některou z OS X aplikací. Je jen nutné, abyste měli spuštěný program Parallels Desktop 11 a v něm Windows 10 na pozadí. Cortana dokáže být v ovládání systému silný pomocník, ale není ještě zcela jasné, zda i na OS X bude umět vše, tak jako na Windows 10.

cortanaparallels11-800x213

Na desktopovém systému Cortana umí například vyhledávat na webu, najít nainstalované aplikace nebo dohledat soubory v celém počítači, vytvářet nebo informovat o událostech v kalendáři a mnoho dalších funkcí podobně jako Siri. Cortana samozřejmě umí odpovědět i na prosté otázky, jako například jak je velký Mount Everest nebo jaké je dnes počasí a jaké bude zítra. To vše přímo na počítači a dokonce i na OS X.

Podle starších informací by se Cortana měla v blízké době dokonce naučit i česky. Alespoň na to apelovali vývojáři, kteří hlasovali pro další jazyk, který by se měla Cortana naučit. Vzhledem k přístupu Microsoftu, který se v poslední době razantně změnil, se může doopravdy velmi rychle stát, že se Cortana češtinu naučí dříve než Siri. Navíc jsme se před pár měsíci dozvěděli, že Cortana dorazí i jako aplikace pro iOS a Android. Pokud bude umět česky dříve, než Siri i na iPhonu, pak už s tím Apple bude muset něco udělat. Je ale důležité myslet na to, že Cortana toho na iOS nebude umět vůbec tolik, kolik toho umí Siri, protože nebude integrovaná přímo v systému.

 

*zdroj: Macrumors

Dnes nejčtenější

.