Zavřít reklamu

Retina MacBook Pro iconAktualizovaný 15″ MacBook Pro, který Apple tiše představil v úterý na svých oficiálních stránkách, nenabízí žádný upgrade na nový procesor v důsledku zpoždění Broadwell procesorů od Intelu, ale za to získal nových Force Touch trackpad a především jednu důležitou aktualizaci – nový PCIe SSD disk s propustností až 2GB/s, který je podle Applu 2,5x rychlejší, než disk nacházející se v předchozí generaci. Je to ale pravda? Na to se podíval francouzský server MacGeneration.

V benchmark testu zjišťoval, jak bude disk rychlý na nejzákladnějším modelu s 2,2GHz čtyřjádrovým procesorem, 16GB RAM a 256GB SSD uložištěm. Slibovaná rychlost od Applu se potvrdila, jelikož disk v QuickBench 4.0 dosáhl rychlostí 2GB/s při čtení a 1.25GB/s při zapisování. Naměřená rychlost na novém 15″ MacBooku Pro je mnohem vyšší, než na 13″ MacBooku Air, který nedávno dostal také nové a především rychlejší SSD disky až s dvojnásobnou rychlostí oproti svému předchůdci. Stejného výsledku jako MacBook Air dosahoval i 13″ MacBook Pro.

S rychlostí, která v testu dosáhla až 2GB/s se tak 15″ MacBook Pro stává vůbec nejrychlejším MacBookem od Applu. Trvalo 14 vteřin, než se soubor o velikosti 8,76GB přesunul do MacBooku. V porovnání s 32 vteřinami, kdy se stejný soubor přesouval do Retina Macbook se nový 15″ Macbook Pro nedá srovnávat. Při testování rychlosti přenosu dat při menších souborech se rychlost čtení i zápisu pohyboval okolo 1GB/s

Stejně jako 13″ MacBook Pro a 13″ MacBook Air, je i nejnovější 15″ MacBook Pro osazen diskem vyroben společností Samsung. Ta je totiž v této oblasti zaručeným profíkem a disky od Samsungu dosahují největších rychlostí a jsou jedny z nejvýkonnějších a nejspolehlivějších zároveň. Server MacGeneration ale podotkl, že Apple nevybavil 15″ MacBook Pro SSD diskem s NVM Express SSD protokolem, který by zajistil ještě vyšší rychlosti. Apple tak technologie použije pravděpodobně až u další generace a posune rychlosti svých Macbooků ještě na vyšší úroveň.

 

quickbench4standardtest
quickbenchextended

*zdroj: Macromurs

Dnes nejčtenější

.