Zavřít reklamu

Alto's AdventureMinulý rok na svět přišla hra Monument Valley, která byla revoluční pro svou úžasnou grafiku a soundtrack. Tato hra se stala naprostým fenoménem, nebylo to ale kvůli samotnému způsobu hraní (celá hra se dala zvládnout za hodinku), ale právě díky roztomilému prostředí a celkovému efektu. Vypadá to, že jsme se dočkali další podobné, ne-li lepší záležitosti. Hra Alto’s Adventure mě neuvěřitelně chytla, protože jde o umělecký kousek, který i vás zaručeně překvapí.

A to z několika důvodů. Jednak jde o primitivní hru, kde jednoduše ovládáte hlavního hrdinu, který statečně snowboarduje na prudkém kopci. Ovládání je intuitivní, pro skok stačí ťuknout jednou, pro backflip stačí prst na displeji podržet. Nejlepší je ale to, že nevíte, co přichází. Jde o nekonečnou hru, takzvaný „free-run” model, hlavní hrdina neustále utíká a vy jen drobnými zásahy kontrolujete jeho pohyb. Prostředí se neustále mění. Jednou svítí sluníčko, ptáci nad vámi poletují, sníh padá ze skály, poté se ale vše změní na romantický západ slunce, kde sjíždíte po sněhu na hradbách a pod vámi běhají srnky. Jde o takový film, kde se kocháte okolím, sledujete co se kde děje, ale zároveň zažíváte adrenalin v podobě hraní. Znáte ty hry jako Temple Run či Subway Surfers? Nic proti nim, jde o kvalitní kousky, na druhou stranu vás v nich ale neustále otravují různé bonusy, mikrotransakce, peníze, denní nabídky, reklamy a tak dále.

V Alto’s Adventure nic takového, až na sbírání mincí, nepotkáte. Prostě se pohodlně usadíte, vemete iPhone či iPad do ruky a jedete. Přitom hraje neuvěřitelný soundtrack, který navodí správnou atmosféru. Vy tak na nic nemyslíte a jen projíždíte krajinou. Nějak to nejde popsat, jestli ale chcete hru, při které chcete vypnout a jen relaxovat, pak není lepší volby. Další skvělou částí je to, že zde nenajdete žádné in-app nákupy, stačí jednou zaplatit 2 € a je to, žádné chytáky, žádné distrakce.

Alto's Adventure

Snowman, studio, které má Alto na svědomí, je na herním poli spíše nováčkem. V minulosti Snowman vydal nějaké kalendáře a to-do list aplikace. I přesto, že se dostalo i na pár her, je Alto jednoznačně tím největším a nejambicióznějším projektem. Na hře se pracovalo od roku 2012. „Chtěli jsme představit klasickou „free-run” hru, kde nenajdete žádný odpad,” řekl Ryan Cash, jeden z hlavních developerů ve Snowmanu. „Ten týden, co vyšla Monument Valley, nám bylo na 100 procent jasné, že nepředstavíme nějaké in-app nákupy. V životě jsem nikdy nepracoval na něčem tak obohacujícím,” dodal Cash. “Je fantastické být součástí takové obrovské a parádní věci.”

Dnes nejčtenější

.