Zavřít reklamu

4. október/říjen 2011 bol deň, kedy na pódium vstúpil nový CEO spoločnosti Apple a predstavil novú generáciu telefónu iPhone, iPhone 4S. Práve v ten istý deň začala spoločnosť Samsung premýšľať nad novou marketingovou kampaňou, ktorá by odradila ľudí od kúpy nového iPhone a dala im najavo, že konkurencia vyrába lepšie a výkonnejšie telefóny. Príkladom takého telefónu mal byť napríklad Samsung Galaxy S II či HTC Titan so systémom Windows Phone, ktoré mali v tej dobe lepšie parametre než iPhone 4S.

Michael Pennington, ktorý v tej dobe pracoval ako viceprezident predaja Samsung v USA, vtedy navrhoval, že do tejto hry „zatiahne“ aj spoločnosť Google, ktorá by mohla spustiť spomínanú marketingovú kampaň. Dôvodom, prečo mal reklamnú kampaň zahájiť Google bol ten, že Samsung nechcel odradiť Apple ako jeho zákazníka. Na druhý deň po ohlásení iPhone 4S spoločnosť Apple a mnohé médiá oznámili, že jej zakladateľ Steve Jobs zomrel. To si uvedomoval aj Pennington, ktorý sa na tragickú udalosť pozeral z ekonomického hľadiska: „Nanešťastie, smrť Steva Jobsa vyvolala ohromný záujem médií o Apple a iPhone, ktoré vytvoril zanietený, neúnavný perfekcionista. Viem, že toto je tá pravá chvíľa na začiatok boja proti iPhone,“ uviedol v jednom z e-mailov.

Na jeho vyhlásenia neskôr zareagoval marketingový riaditeľ Todd Pendleton, ktorý vyhlásil, že spoločnosť dá na jeho radu a zaháji protiútok v podobe marketingovej kampane, ktorá bude porovnávať iPhone 4S a Samsung Galaxy S II. Výsledkom je reklamná kampaň „The Next Big Thing“, ktorá si po čase vyslúžila množstvo kritiky pre neustále sa opakujúce útoky na iPhone, Apple a jeho fanúšikov. Pendleton vo svojom e-maili píše, že spoločnosť začína pracovať na veľmi agresívnej stratégií, ktorá bude prezentovať pokrok Samsungu v hardvéri a softvéri. Cieľom tejto stratégie bolo upozorniť ľudí na to, že Apple nemá žiadnu mystickú silu vrámci technologického pokroku a že ľudia môžu kedykoľvek prestúpiť na Android, kde môžu mať viac možností úpravy vzhľadu prostredia a nové softvérové funkcie.

Spoločnosť následne na Facebooku zverejnila obrázok, v ktorom aranžovala svoj Galaxy S II tak, aby vyzeral skoro ako iPhone na propagačných materiáloch. Reklamný slogan bol v tomto prípade „Nová škola vs. Stará škola“, pričom stará škola zobrazovala iPhone 4, dvojicu plechoviek a starý mobilný telefón z 80. rokov. Výsledkom tejto reklamnej kampane bolo, že už vo februári / únoru bol Samsung Galaxy S II štvrtým najpredávanejším telefónom v USA, ktorý prekonávali telefóny iPhone 4S, iPhone 4 a iPhone 3GS.

samsung-facebook

 

*Zdroj: AppleInsider

Dnes nejčtenější

.