Zavřít reklamu

Po uvedení nového 8-pinového Lightning konektoru sa mnohí z nás udivovali, ako dokázal Apple drasticky zmenšiť počet pinov bez toho, aby došlo k orezaniu funkcii tohto káblu. V internetových diskusiách sa taktiež ľudia pýtali, prečo Apple nemohol použiť Micro-USB adaptér ale svoj úplne vlastný, čo sa stalo aj terčom posmechu zo strany Samsungu. Rainer Brockerhoff, softvérový vývojár pre systémy Mac, sa rozhodol prebádať vnútro nového napájacieho káblu, aby zistil, aká mágia sa ukrýva za týmto bezstratovým zmenšením.

Podľa Brockerhoffa je každý z ôsmych pinov napojený na čip, ktorý dokáže identifikovať typ pripojeného zariadenia, vďaka čomu dokáže okamžite definovať presné úlohy a nastavenia týmto pinom. To navyše umožnilo Apple vytvoriť obojstranný kábel, niečo, čo na dnešnom trhu celkom chýbalo.

Zariadenie sleduje priebeh elektrického toku na všetkých pinoch, vďaka čomu dokáže detekovať odpojenie či pripojenie káblu. Samotné piny ostávajú deaktivované až pokým nebude kábel pevne pripojený k prístroju. V tomto momente dochádza k aktivovaniu čipu v adaptéri, ktorý vydá signál pre pripojenie aj ostatným siedmym pinom. Adaptér sa tak inteligentne chráni pred skratom, kým nie je pripojený k iPhone. Čip následne vydá signál určujúci napájanie zariadenia na druhom konci káblu – ak sa jedná o nabíjačku, energia ide do telefónu, ak ide o prenosné audio systémy, energia ide z neho von. Po úspešnom prispôsobení sa obom zariadeniam I/O čip prevádza prijaté dáta na potrebné jednotky.

lightning_pins-500x602

Fakt, že sa Lightning adaptér prejavuje dynamickosťou a zároveň umožňuje pomocou ôsmych pinov vykonať inštrukcie doposiaľ vykonávané starým 30-pinovým  systémom aspoň z časti vysvetľuje vysokú cenu a exkluzivitu týchto káblov.

Dnes nejčtenější

.