Zavřít reklamu
  • Aký iMac? #430

    Ahojte, vyberam svoj prvy pocitac od Apple. Volba padla na iMac kedze ho nepotrebujem prenasat a zaroven potrebujem vacsiu obrazovku nez MacBook. Displej postaci 21,5 palcovy, uz sa len rozhodnut pre specifikaciu. Najslabsi dvojjadrovy som zavrhol pre nizky vykon. Rozhodujem sa medzi: 1. 2,8 GHz Štvorjadrový procesor Intel Core i5 s výkonom 2,8 GHz (Turbo Boost s výkonom až do 3,3 GHz) 2. 4K displej a 3,1 GHz Štvorjadrový procesor Intel Core i5 s výkonom 3,1 GHz (Turbo Boost s výkonom až do 3,6 GHz) Displej nutne nemusi byt 4K, pocitac bude vyuzivany hlavne na kancelarsku pracu + vytvaranie videi, renderovanie atd, preto sa priklanam k 1. moznosti, myslite ze vykonnostne bude stacit? RAMka je vsade 8GB, to by asi malo stacit? Je moznost dokupit na 16GB, avsak neviem ci to je nutne.. Disk asi postaci klasicky 1TB... Mys alebo trackpad? Mate niekto tieto iMacy?

    Aký iMac? #5291

    Ahoj,

    pouzivam Macbook 12 (8GB 256 SSD) prvu verziu zakupenu v akcii ked boli vypredaje a okrem trosku slabsej bateria pre moje kancelarske ucely a obcasne strihanie videa bohato staci. Ta velkost booku a ten display je uplna pohoda , presiel som z MacBook AIR 11 2014 a okrem vykonu co velmi nepotrebujem je to lahoda, na klavesnicu som si zvykol hned takze ked pisem na starsom mb tak uz registrujem aj rozdiel.Mam pocit ze ten prvy model ma problemy a ze mrzne su tu nejake vlakne tak hod okom, Macbook nema ziaden problem ani verzia Air.

    Juraj

    Aký iMac? #5293

    Radši iMac s SSD než cokoli jiného, bude to uplně nejrychlejší.

    Aký iMac? #5294

    Mám iMac 27" bez retiny, tuším že 2013 late v nejnižší konfiguraci. Nejsem teď u něj tak nemůžu říct co přesně je uvnitř ale kámen úrazu je ten harddisk. Mezi procesory nejsou velké rozdíly, ram si můžeš rozšířit jednoduše rychle a celkem levně, ale rozhodně fusion drive nebo SSD.

    Aký iMac? #5295

    @jurajsun Diky za postreh akurat chcem zobrat desktop nie notebook 🙂

    @MatoKRAL V najslabsej verzii nechcem brat, aj v predajni mi hovoril ze to je slaby ten 2-jadrovy 1,6 GHz, na kancelarske veci a tak v pohode ale na narocnejsie ulohy by uz mohol mat problem, a nechcem zobrat a potom lutovat. Preto minimum ten 4-jadrovy 2,8 GHz a pripadne 4K 4-jadrovy 3,1 GHz

    @raskavil Pozeral som ze ten zakladny HDD 5400 je dost pomaly, tak rozmyslam bud nad Fusion Drive (avsak tam uz znizili SSD len na 24GB), alebo potom SSD 256GB, avsak to sa mi zda v porovnani s 1TB HDD 5400 malo 😕

    @Johnny Ano mas pravdu pozeral som porovnavacie testy a tie fusion drive alebo SSD su ovela rychlejsie nez zakladny HDD

    Napr:
    https://www.istores.sk/apple-imac-21-5-fhd-core-i5-2-8ghz-8gb-1tb-iris-pro-6200-sk_d59067.html
    https://www.istores.sk/apple-imac-21-5-4k-retina-i5-3-1ghz-8gb-1tb-iris-pro-6200-sk_d59068.html

    Aký iMac? #5297

    @MatoKRAL 2-jadrovy 2.4 ani nie je na iMac, pozri tu ake su:

    http://www.apple.com/sk/imac/specs/

    Preto som vravel ze bud 4-jadro 2.8 GHz alebo 4K 4-jadro 3.1GHz.. Lenze vidim ze budem musiet dat minimalne Fusion Drive a idealne SSD. Fusion Drive je asi +100€ a SSD pocitam +200€ asi?

    Aký iMac? #5298

    2 jádrový iMac stačí, má to 4 thready(virtuální jádra) a navíc Turbo Boost 2,7 GHz. Myslím, že na občasné zmíněné věci není třeba 4(8) jádro, ale zase je to na tobě jak zvolíš. Do Fusion Drive rozhodně nechoď, SSD je mnohem lepší volba, při nedostatku místa stačí dokoupit třeba externí disk. Pokud ale stojíš o Intel Iris Pro, což je Intel Iris akorát s grafickou rychlou pamětí DDR5 128 MB.

    Aký iMac? #5299

    Ja som používal tak rok a niečo dozadu vo firme prevažne na kancelárske účely práve ten 2 jadrový s hardvérom z MacBooku Air. Musím povedať, že ten výkon vôbec nebolo cítiť, iMac bol rovnako rýchly ako môj MBP 15", ktorý má 4 jadrá, SSD a dedikovanú grafiku. Takže na bežnú prácu ktorú popisuješ, + nejaký ten render videa úplne v pohode, záleží tiež s akým SW pracuješ, ak výlučne Apple, výkon niekoľkonásobne stúpne aj na takto slabej konfigurácií a zničí konkurenciu na i7 procesoroch.

    Jediné čo mi na iMacu chýbalo bola retina, takže ja by som sa už priklonil k 4K, ak nekupuješ počítač na rok, určite 4K, je to zážitok pre oči, farby a pozorovacie uhly sú lepšie a osobne ma nebolia tak oči pri pohľade ako ma bolia na neretinový.

    Trackpad myš? Používal som obe, ale rád využívam maximálnu efektivitu OS X a preto by som volil Touchpad, pracuje sa na ňom proste jednoduchšie a dokážeš na ňom využiť viacej gést ako na myške.

    Aký iMac? #5300

    @raskavil Tak vacsina pise ze 4 jadrovy, ty pises ze 2 jadra stacia tak neviem 😀 Ten Turbo boost docasne zvysi efektivitu? Preco Fusion Drive nie?

    @majdy Ktorý 3 jadrovy? Je bud 2 alebo 4 v ponuke. Alebo si mal iMac mini? SW bude asi aj nie Apple, plus rozmyslam ze mozno by som tam dal aj Windows, len to by som musel kupit licenciu.

    Lenze 4K je za 1700€ plus ked nechcem zakladny 5400 disk tak dalsi priplatok za SSD, takze koniec koncov mi to vychadza ze 1500€ za 2.8ghz 4jadrovy +200€ za SSD taktiez 1700€... A rozpocet je v podstate 1700€, 4K s SSD by bol za 1900€ to uz nie, takze to je dilema ci 4K displej a pomalsi disk alebo klasicky displej a rychly disk.

    Pozeral som nejake porovnavacie testy na YouTube a ten Fusion Drive je rychlejsi napr pri zapnuti nez hdd 5400 ale SSD bude asi najlepsia varianta. Pripadne ak mi nebude stacit 256GB tak si mozem dokupit externy disk WD napr.

    Aký iMac? #5301

    Gatto:

    2 jadrový – preklep, už som príspevok upravil.

    No ak je to nad rozpočet, tak nieje o čom, áno SSD je najlepšia varianta, detto dnes, keď fusion má tak malé SSDčkové disky…

    Ťažká dilema, napíšem môj pohľad na vec.

    Neznášam pomalé HDD…

    ALE, ako hovorím s iMacom s HDD som už pracoval a pri kancelárskej práci to vôbec nebolo cítiť. Osobne mi viac vadil displej.

    Displej je predsa to na čo sa pri každej práci pozeráš, prvý kontakt s počítačom/s prostredím v ktorom pracuješ a retina si myslím, že za to stojí z viacerých dôvodov.
    Pri kancelárskej práci sú tie dokumenty malé a rýchlosť čítania HDD by mala byť dostačujúca.
    Pokiaľ nerátam zapnutie iMacu, ktoré ajtak nebudeš robiť často, lebo Mac je nastavený tak, že užívateľ by ho proste vypínať vôbec nemal, to ssdčko ani nepocítiš.

    Takže aby som to zhrnul, displej využiješ viac pri kanc. práci (minimálne ostrý text), ako SSD.
    SSD má naozaj zmysel v notebookoch (pretože ich prenášaš) alebo v počítačoch, kde pracuješ s dokumentami o desiatkách až stovkách MB, (3D modely alebo podobné simulácie, hry, animácie, rastrové dokumenty z Photoshopu či Affinity a pod.)

    Aký iMac? #5302

    Preco by som nemal vypinat iMac? Len sa uspava tak ako iPhone, iPad? Ale pokial je stale v sieti tak nieco musi zrat ze?

    Ano klasicka kancelarska robota to zvladne aj najslabsi 2 jadrovy 1.6 ghz... Ale potrebujem nahravat rozne seminare ktore budu zachycovat screen a taktiez robit zaznam webkou, potom nejaky jednoduchy strih v iMovie a export do samostatneho suboru. A take hodinove video moze mat aj 1GB (?) podla mna... Preto ten SSD zvazujem. Co si myslis?

    Aký iMac? #5303

    A prečo by si ho vypínať mal? Pri bežnom používaní (to znamená, že pokiaľ neodídeš na týždeň preč) nemá absolútne žiaden zmysel vypínať ho. Je to také nepísané pravidlo u OS X od nepamäti, z čias kedy windows na každom notebooku sa po ukončení práce vypol… Samozrejme, že niečo zožerie, ale iMacy sú tak nízkoenergetické že ti to môže byť úplne ale úplne jedno.

    No pri tom hodinovom nahrávaní screenu si niesom istý či by 1,6 GHz postačoval pokiaľ hovorím za použití Quick Time playeru. Taktiež taký záznam môže mať si myslím nie že až 1 GB, ale určite niekoľko GB, možno až desiatky, záleží zase aj od toho či by si mal 4K, alebo obyčajný displej. Možno iný softvér to zvláda inak, ale viem že ak nahrávam obrazovku len po dobu minúty na svojej retine 15", tak video zaberie cca 100 MB. Ak by si navyše robil záznam webkou tak sa to navýši aj pamäťovo aj spotrebuje viacej výkonu.

    Práca v iMovie by problém byť nemal či už na HDD alebo SSD, tam by si SSD pocítil (no minimálne, keďže píšeš že sa jedná o jednoduchý strih), ale nikde inde z toho o čom tu píšeme.

    SSD a Retina sú dve špecifikácie, ktoré radím dnes medzi must have, pri kúpe počítača a myslím, že robia obrovský skok v pred, no v tvojom
    prípade ten SSD až tak potrebný nebude si myslím, hlavne pokiaľ tam je budget tých spomínaných 1700 €.

    Aký iMac? #5304

    SSD je doležité... systém s HDD je celkovo nejaký pomalí.. inak, je možné že my 2015 15" mid sekne pri používaní safari na obyčajné účely typu Facebook, YouTube a pod.? Lebo mal som 2013 13" late 8gb ram a prijde mi to v týchto veciach možno ešte menej výkonné ako tá 13ka.. rozdiel cítiť len vo photoshope kde sa my neseká myška pri kreslení ani keď dlho držím tlačítko.. predtým cca na tej 13"ke to začalo mrznúť (spomalené bolo to kreslenie, možno o 1-2s sa aj stalo.. ale nechápem tomu, prečo seká obyčajný safari s pár otvorenými tabmi.. nie že úplne seká ale stane sa že sa sekne a zamrzne na 2-3 sekundy normálne kolečko na myš my dá..

    Aký iMac? #5305

    MatoKRAL:

    Tak to rozhodne nieje normálne, ak to robí youtube, tak možno je to chyba na ich strane, lebo niečo v posledných týždňoch updateujú a po dopozeraní videa sa mi zvykol mac na pár sekúnd seknúť, raz dokonca úplne zamrzol, čo sa mi nikdy predtým nestalo, ak to nieje tento problém skúsil by som vypnúť extensions a ak nepomôže nadobro resetovať safari, no predtým spraviť akúsi "zálohu dát", o ktoré nechceš prísť, pretože zmažeš úplne všetko a safari sa dostane do stavu "prvého zapnutia" ako keby si mal úplne nový Mac.

    – zmeny sa samozrejme synchronizujú medzi ostatné zariadenia, preto je možno dobré to ošetriť, ak nechceš prísť o napríklad top sites na iPhone atď…

    https://www.macissues.com/2015/06/22/how-to-fully-reset-safari-on-your-mac/

    Aký iMac? #5306

    @majdy Neviem, tak Win niekedy necham zaspaty cez noc ale vacsinou vypinam... Tak otazka je ze v akom rozliseni sa to nahrava... Kazdopadne 1.6 GHz nechcem brat urcite. Bud 2.8 GHz alebo 4K.. Inak bol som sa dnes pytat v obchode a povedal mi ze pokial chcem Fusion Drive alebo SSD tak sa iMac objednava z Ciny a doba dodania 3-6 tyzdnov ale ze skor mam ratat s 6 tyzdnami... No a na to urcite nemam cas, takze budem musiet vziat ten 5400 hdd... Tak pokial vravis ze nikde inde tak ako som vravel 2.8 alebo 4K... Obe maju skladom.. Chcel by som kupit tento tyzden tak uvidim.

Odpověď na: Aký iMac?

celý text

.