Zavřít reklamu

Na konferenci CES 2012 byla představena nová technologie ViVi touch, která dokáže v uživateli mobilního zařízení vyvolat skutečný pocit doteků ze strany zařízení. ViVi touch vyvolává skutečně realistické vibrace, které vychází ze všech čtyř stran zařízení a dokáží například iPod touch 4. generace, na kterém byla technologie demonstrována, rozechvět tak, jako byste hráli reálnou hru. Například při hře, ve které se pomocí akcelometru a gyroskopu snažíte dostat kovovou kuličku přes dřevěné bludiště, byly realistické nejen nárazy do stěn bludiště, ale také samotný pohyb kuličky po dřevěné podložce.

V současné se ViVi touch prodává jako obal na iPod touch 4. generace, integrující v sobě baterii. Tento obal za 99$ však není vrcholem toho, co společnost dokáže pro výrobce telefonů, přehrávačů a tabletů poskytnout. Hlavní patent spočívá v technologii, která přímo pod displej integruje vibrační obvody a ty vibrují přesně v místě kde se jich dotknete a nikde jinde. Pokud budete držet iPhone v obou dlaních a dotknete se jeho obrazovky pouze jedním prstem, ucítíte vibraci pouze na místě, na které jste sáhli. Technologie navíc obsahuje takzvané vibrační polštářky, které se automaticky rozechvějí na vibrace, jenž odpovídají skutečnému chvění při dané činosti. Nejlépe je celou technologii možné pochopit z následujícího videa.

Zajímavé pak jistě je také to, že se ViVi touch prodává jako příslušenství pouze pro iPod touch, nikoli pro prodávanější iPhone. Je tedy možné, že se technologie objeví již v nové generaci iPhone, kde bude integrována přímo do těla přístroje. iPhone 5 by tak mohl překonat konkurenci nejen díky vodotěsnosti, ale také díky revoluční vibrační odezvě při hraní aplikací z iTunes App Store.

*Zdroj: vivitouch.com

Dnes nejčtenější

.