Zavřít reklamu

Určitě jste se v nedávné době zaslechli o velkém sporu, který se rozhořel mezi Applem a Qualcommem. Ten vznikl ve zkratce kvůli tomu, že odmítla jablečná společnost zaplatit patentové poplatky Qualcommu, který se podle ní provinil pro změnu nekalými praktikami v jeho průmyslovém odvětví. Pokud vám to jako nástin nestačilo, přečtěte si o celém sporu podrobněji zde.

Vyrobí si nakonec Apple LTE modemy sám?

Vyřešení tohoto sporu je sice v nedohlednu, už teď ale podnikají společnosti určité kroky, které jim zajistí co možná nejmenší vzájemnou závislost. Zpočátku to sice vypadalo na relativně malicherný spor, který nijak dodávky komponentů pro jablečná zařízení kvůli jejich důležitosti neovlivní, opak je však pravdou. Už teď je více méně jasné, že se v příštích letech LTE modemů v jablečných telefonech nedočkáme. Chvíli se mluvilo o tom, že se o jejich dodávku postará konkurenční Intel. Jeho modemy jsou sice o něco horší, nicméně nemají s Qualcommem co dočinění a to je v těchto měsících velké plus. V posledních dnech se však objevila informace, že by si LTE modemy rád vyráběl i samotný Apple.

Jablečná společnost totiž začala hledat techniky, kteří jsou v tomto oboru zběhlí a dokázali by pracovat s nejrůznějšími bezdrátovými integrovanými obvody tak, aby byl kýžený efekt co nejdokonalejší. Podle informací z náborových formulářů budou mít tito lidé zásadní vliv na to, jak budou v budoucnu fungovat modemy společnosti Apple ve stovkách milionů produktů. Vypadá to tedy, že se Apple nechce spoléhat na žádného dalšího dodavatele a své modemy si vyrobí na vlastní pěst.

Větší samostatnost

Apple sice tyto informace ještě oficiálně nepotvrdil, dá se to však v příštích několika dnech reálně předpokládat. Není totiž žádným tajemstvím, že se společnost v poslední době snaží hlavně vymanit ze závislosti na dodavatele třetích stran a zajistit si tak daleko větší soběstačnost. To například dokazuje i nynější spuštění malé testovací výrobní linky na OLED displeje. Ty by si Apple též moc rád alespoň z části vyráběl a vymanil se tak ze spárů Samsungu.

V tomto ohledu se není čemu divit. Jablečnou společnost totiž letos potkalo pří výrobě iPhonu 8 velké množství problémů. Většina z nich však nepocházela z jejich řad, ale právě od dodavatelů. Ti nezvládali plnit normy, dodávat na čas či dokonce v požadované kvalitě. Protože se tyto problémy týkaly převážně OLED displejů, musel Apple oslovit konkurenční Samsung a štědře mu za displeje zaplatit. S podobnými problémy by však měl být do budoucna alespoň z části konec. Zda se však náročné výrobní procesy Applu skutečně podaří a většinu komponentů si dokáže v dohledné době vyrobit bez problémů sám ukáže až čas.

iphone-7-jet-black-fb

Zdroj: iphonehacks

Dnes nejčtenější

.