Zavřít reklamu

Bylo tomu v roce 2020, kdy Apple naposledy více přepracoval iPad Air. Tehdy především dostal 10,9“ úhlopříčku displeje a vzhledem se více přiblížil k řadě Pro. iPad Air 5. generace byl pak představen v říjnu 2022. O rok a půl později zde tedy máme iPad Air 2024. 

John Ternus začal o iPadu Air mluvit z jedoucí nadzemky. Samozřejmě zmínil rekapitulaci toho, k čemu všemu nám vlastně může iPad být. iPad Air je totiž universální a pro masy. Hned v úvodním videu byly potvrzeny dvě velikosti. Máme zde tedy nový 13“ Liquid Retina Display. Menší verze je 11“.

Displej většího modelu tak je o 30% rozměrnější, takže nám má pomoci vidět více ale také z iPdu získat více. Kamera se posunula na širokou stranu, stejně tak, jak to známe z iPadu 10. generace. Je to zjevné proč, protože takto se lépe vyřizují FaceTime hovory, když máte iPad v klávesnici. Ta je mimochodem pro nové Airy také nová.

Šasi je ze 100% hliníku a v barvách: modrá, fialová, vesmírně šedá a žlutá. Čip je M2, což se tak tak nějak čekalo, že Apple tady nedá M3 ani M4. Má o 15 % rychlejší CPU, o 25 % rychlejší GPU a o 40 % lepší Neural Engine. Má se ale jednat i o zařízení které si hravě poradí s umělou inteligenci. Podpora pro Apple Pencil nechybí.  

Rozšířily se nám paměťové varianty, kdy přibyly se dostaneme až na 1 TB integrovaného úložiště. Cena v USA startuje na 599 dolarech za menší verzi, za 13“ model zaplatí tamní zákazníci 799 dolarů. Předobjednávky se rozjíždějí dnes, prodej začne příští týden. 

Dnes nejčtenější

.