Zavřít reklamu

Před pár týdny se prohnaly médií zprávy o tom, že Evropská komise napařila Applu pokutu ve výši zhruba 500 milionů euro za to, že zneužil své dominantní postavení na trhu s hudebními streamovacími službami. Tehdy se však jednalo o neoficiální informace, se kterými měl být Apple seznámen interně ještě předtím, než mu Evropská komise doručí oficiální verdikt, který rovněž oznámí veřejnosti. Jak se však dnes ukázalo, tehdejší výše pokuty byla výrazně nižší, než ke které se nakonec Evropská komise odhodlala. Dnes totiž bylo oznámeno, že Apple dostává za svůj prohřešek na poli streamovacích služeb pokutu ve výši 1,8 miliardy euro. 

Asi vás příliš vzhledem k astronomické výši pokuty nepřekvapí, že u ní Apple neváhal ani chvíli s odvoláním se. Je totiž přesvědčen o tom, že žádné zákony neporušil a Evropskou komisi se proto bude nyní snažit přesvědčit o tom, že je mu pokuta udělena neprávem. Je nicméně velkou otázkou, jak velkou šanci na úspěch má. Apple totiž podle EU bránil vývojářům aplikací pro streamování hudby, aby si jejich uživatelé mohli právě tyto streamovací platformy předplácet skrze jejich aplikace na iPhonech jiným způsobem než přes platební bránu v App Store. Jinými slovy, streamovací služby byly Applem nuceny k tomu, aby pokud chtějí předplatitelům umožnit předplacení služeb, odváděly Applu provize z prodejů přes App Store. Háček je pak v tom, že jinou možnost než tu, kterou jim nabízel právě Apple, neměly. Přesně z tohoto důvodu je ostatně Spotify již dlouhé roky přes iPhone nepředplatitelné a vše se tedy musí řešit bokem na webu. 

Právě Spotify bylo ostatně jedním z hlavních iniciátorů vyšetřování Applu za jeho protisoutěžní praktiky, jelikož provizi Applu vnímá dlouhodobě jako extrémně přemrštěnou. Jelikož však chtělo Spotify zůstat bez problémů v App Store, museli přistoupit na hru Applu a svůj platební systém přes mobilní aplikaci neprezentovat, čímž se však ve výsledku jednak připravovalo o zisk. To například vývojáři z Epic Games takto tolerantní nebyli, do Fortnite v minulosti vlastní platební bránu nasadili a následně se z App Store velmi rychle poroučeli i se svým vývojářským účtem, který jim byl zablokován.

Bude extrémně zajímavé sledovat, jak se celkově situace okolo platebních systémů třetích stran v aplikacích a tak podobně do budoucna vyvine. Apple totiž kvůli novému zákonu o digitálních trzích v Evropské unii mění pravidla App Store, která nyní umožní odkazovat z aplikace na jejich vlastní platební systémy a tedy de facto umožní jednodušší předplácení aplikací mimo App Store. Jeho pojetí nařízení Evropské unie je však pro mnohé vývojáře stále nepřijatelné a proto ve velkém volají po prošetření. Nelze proto vyloučit, že se EU v nadcházejících týdnech na Apple zaměří ještě více a po prošetření všech změn v iOS jej zavalí další náloží pokut. 

Dnes nejčtenější

.