Zavřít reklamu

Předběžné údaje ukazují, že se společnosti Apple podařil předběhnout vůbec poprvé v historii firmu Samsung na prvním místě v celosvětových dodávkách chytrých telefonů pro rok 2023, a že je Apple navíc jedinou společností z první trojice, která v daném roce zaznamenala pozitivní růst.

Samsung prodává desítky různých modelů smartphonů od levnějších telefonů až po prémiové skládací telefony za desítky tiscí korun. Právě díky této rozmanitosti a cenovému rozpětí měl Samsung od roku 2010 až dosud každoročně první místo na trhu. Podle údajů společnosti IDC předstihl Apple společnost Samsung na pozici světové jedničky na základě podílu na globálních dodávkách chytrých telefonů po celý rok 2023. Společnost Apple má za uplynulý rok 20,1% podíl na trhu oproti 19,4% podílu společnosti Samsung.

Globalni prodeje smartphonu 2023

Mezi prvními třemi společnostmi – Apple, Samsung a Xiaomi – je Apple zároveň také jedinou společností, která meziročně zvýšila dodávky. Zvýšil dodávky z 226,3 milionu kusů na 234,6 milionu kusů. „Ačkoli jsme ve druhé polovině roku 2023 zaznamenali silný růst u subjektů, jako jsou Transsion a Xiaomi, pramenící z rychlého růstu na rozvíjejících se trzích, největším vítězem je jednoznačně Apple,“ uvedla Nabila Popal, ředitelka výzkumu v týmu Worldwide Tracker společnosti IDC. „Nejenže je Apple jediným hráčem v první trojce který každoročně vykazuje pozitivní růst, ale také si poprvé v historii připisuje každoročně první místo,“ dodává.

Diverzifikace v rámci dodávek chytrých telefonů se systémem Android rovněž přispěla k tomu, že společnost Samsung ztratila první pozici. Výrobci chytrých telefonů jako Huawei, Honor a OnePlus nabízí konkurenční zařízení i v nižších cenových relacích. Trh s chytrými telefony klesl v roce 2023 o 3,2 % na 1,17 miliardy dodaných kusů. Růst v druhé polovině roku 2023 však slibuje oživení trhu v roce 2024. V září 2023 byla na trh uvedena řada iPhone 15 společnosti Apple, ale většinu roku převažovaly prodeje iPhonu 14. Přestože společnost Apple v roce 2023 obsadila první místo z hlediska podílu na trhu, její celkové tržby v každém čtvrtletí roku 2023 klesaly.

Dnes nejčtenější

.