Zavřít reklamu

Automatické aktualizace macOS

Včasné aktualizace operačního systému jsou z hlediska bezpečnosti i bezproblémového chodu vašeho Macu velmi důležité. Automatické aktualizace operačního systému můžete na vašem novém Macu nastavit po kliknutí na  menu -> Nastavení systému -> Obecné -> Aktualizace softwaru.

Nastavení tapety uzamčené obrazovky

Pokud jste dostali Mac s operačním systémem macOS Sonoma, můžete si na jeho uzamčenou obrazovku nastavit působivé pohyblivé tapety. Pro nastavení pohyblivé tapety uzamčené obrazovky Macu klikněte na  menu -> Nastavení systému -> Tapeta, kde můžete vybírat z řady kategorií.

Widgety na plochu

Macy s operačním systémem macOS Sonoma vám umožní také přidání widgetů na plochu. Práce s interaktivními widgety na Macu je velice snadná – stačí kliknout pravým tlačítkem myši na plochu Macu a v menu, které se vám zobrazí, zvolit Upravit widgety.

Widgety z iPhonu

Na plochu vašeho nového Macu si můžete nastavit také widgety z vašeho iPhonu. Nejprve se ujistěte, že je váš iPhonu přihlášen ke stejnému Apple ID jako váš Mac, a že se nachází v jeho blízkosti. Poté klikněte na  menu -> Nastavení systému -> Plocha a Dock, a v sekci Widgety aktivujte položku Použít widgety pro iPhone.

Režim Soustředění

Na vašem novém Macu si kromě jiného můžete také do detailu přizpůsobit režim Soustředění. Nastavit si můžete celou řadu režimů Soustředění s tím, že si u každého můžete přizpůsobit, kdo vás může kontaktovat nebo jaké aplikace vám mohou zasílat notifikace. Pro přizpůsobení režimu Soustředění na Macu klikněte na  menu -> Nastavení systému -> Soustředění.

Povolení instalace aplikací mimo App Store

Na rozdíl od iPhonu vám Macy umožňují instalaci aplikací také ze zdrojů mimo App Store. Při jejich instalaci buďte nicméně opatrní, a spoléhejte na zdravý rozum. Pro povolení instalace aplikací mimo App Store klikněte na  menu -> Nastavení systému -> Soukromí a zabezpečení. V sekci Zabezpečení poté aktivujte položku Z App Storu a od známých vývojářů.

Odemykání za pomoci Apple Watch

Pokud kromě Macu vlastníte také Apple Watch, můžete je využít k odemykání vašeho jablečného počítače. Stačí kliknout na  menu -> Nastavení systému -> Touch ID a heslo, a aktivovat položku Povolit odemykání Macu pomocí Apple Watch.

Tmavý režim

Na vašem novém Macu si můžete nastavit také tmavý režim. Je jen na vás, zda si pro střídání tmavého a světlého režimu určíte vlastní rozvrh, nebo se rozhodnete mít permanentně aktivovaný některý z těchto režimů. Pro přizpůsobení klikněte na  menu -> Nastavení systému -> Vzhled, a přizpůsobte vše potřebné.

macOS Sonoma tmavy rezim

Barevný akcent a zvýraznění

Na Macu si můžete přizpůsobit také barevný akcent a zvýraznění. Jak na to? Klikněte na  menu -> Nastavení systému -> Vzhled. Zde můžete nastavit vše potřebné.

Více otisků Touch ID

Pokud máte Mac s Touch ID, můžete si nastavit také více než jen jeden otisk. Stačí kliknout na  menu -> Nastavení systému -> Touch ID a heslo, a poté v hlavní části okna kliknout na Přidat otisk.

 

Dnes nejčtenější

.