Zavřít reklamu
Poté, co se Google pustil do boje s uživateli, kteří používají Adblock na jeho platformě YouTube, chystá se zatočit i s těmi, kteří používají Adblock v nejpoužívanějším internetovém prohlížeči na světě Google Chrome. V příštím roce plánuje Google Chrome nasadit takzvaný systém rozšiření pro Chrome s názvem Manifest V3. Tato změna z Manifestu V2 na Manifest V3 přitom bude mít výrazný dopad na všechna rozšíření, která pro Google Chrome existují a to včetně těch pro blokování reklamy.
Nový Manifest V3 totiž přináší řadu omezení v oblasti blokování reklamy a jak se zdá, tak výrazně sníží, až zcela zruší efektivitu adblocků. Zatímco Manifest V2, který Chrome aktuálně využívá, dává téměř neomezené možnosti vývojářů takzvaných adblockerů, tedy rozšířením pro blokování reklamy, v Manifest V3 je řada omezení, která musí vývojáři dodržovat. Ti se již vyjadřují tak, že tato omezení budou mít výrazný vliv na funkčnost jejich rozšíření.
Google se však snaží zatím vše hrát na to, že nemá problém s vývojáři rozšíření, která blokují reklamu, ale má problém s uživateli, kteří reklamu blokují. Samozřejmě se jedná pouze o to, jak která strana podává informace, protože efekt je ten stejný, ovšem Google chce být s vývojáři Adblocků za dobře. Jak se zdá, Googlu dochází trpělivost s těmi, kteří záměrně blokují reklamy a snaží se využívat služeb nebo zdrojů, které pro svůj provoz reklamu využívají zdarma, bez toho, aniž by byli vůbec ochotni alespoň sledovat reklamu, když už přístup k těmto zdrojům je jinak zcela zdarma.

Dnes nejčtenější

.