Zavřít reklamu

Většina uživatelů iPhonů ví, co dělat, když například v přírodě narazí na QR kód. Jednoduše otevřou aplikaci Fotoaparát, zamíří a klepnou na odhalený odkaz. Ale co QR kódy v obrázcích a PDF, které už máte v iPhonu?

Je to tak trochu dobře střežené tajemství, o kterém by mělo vědět více lidí. Klepnutím a podržením QR kódu se totiž ve většině případů zobrazí nabídka s adresou URL. Odtud je možné odkaz otevřít v Safari, zkopírovat jej nebo s někým sdílet.

To, že QR kódy v systému iOS takto fungují, se může ukázat užitečným například při přidávání záznamů o očkování do aplikace Zdraví nebo při nastavení dvoufaktorového ověřování skrze hesla v Nastavení.

screen QR kody otevirani

Vnímání QR kódů jako jakési alternativy těm čárovým je natolik zažité, že mnohým zatím nepřipadá přirozené s nimi pracovat jako s vloženými odkazy, čemuž ani samotné iOS nijak výrazně nenapomáhá. Možná by dávala smysl rychlá animace kolem QR kódu. V každém případě je tato ne příliš známá funkce jistě užitečná, pročež stojí za to se o ni podělit. Ve většině situací tedy není třeba skenovat QR kód v telefonu pomocí fotoaparátu na jiném zařízení.

Dnes nejčtenější

.