Zavřít reklamu

Jednou z nejzajímavějších novinek letošní generace iPhonů řady Pro je bezesporu akční tlačítko, které na boku telefonu nahradilo ikonický přepínač tichého a hlasitého režimu. Přiznám se, že na mě udělal tento prvek dojem hned „na první dobrou“ při jeho představení, přičemž spokojenost s tímto upgradem u mně převládá doposud – tedy i po více než měsíci s iPhonem 15 Pro v ruce. Stále častěji však narážím na drobnost, které člověku tak úplně nemusí při nákupu dojít.

Jste zvyklí vytvářet na vašem iPhonu často nejrůznější screenshoty displeje a ty následně sdílet se světem, popřípadě si je nechávat v galerii fotek jako vzpomínku. Pak počítejte s tím, že si na tuto činnost budete u iPhonů 15 Pro pravděpodobně nějakou chvíli zvykat a to právě kvůli akčnímu tlačítku. Vaše hlava je totiž zvyklá na to, že se na boku iPhonu nachází jen dvě tlačítka a při tvorbě screenshotů tak automaticky většina z nás nahmatá horní tlačítko na levé straně telefonu, stiskne jej zároveň s power buttonem napravo a víc neřeší. Háček je však v tom, že iPhone 15 Pro přináší nalevo tlačítka tři a tak jakmile člověk začne v rychlosti screenovat bez nějakého většího soustředění, dost možná párkrát zmáčkne namísto tlačítka pro zesílení právě akční tlačítko. Protože svalová paměť mu velí, že nad tlačítkem pro zesílení už je jen hladký rámeček, a tak jakmile váš prst cítí nad volume up tlačítkem ještě další výběžek, sepne mu, že je třeba se posunout ještě o kousek výše.

Jedná se sice o naprostou drobnost, kterou se člověk dokáže vcelku rychle odnaučit, ale zároveň je to jedna z věcí, kterou si upřímně velmi pravděpodobně neuvědomíte do chvíle, než začnete telefon využívat se vším všudy a máte jej pár dní v rukách. Celá patálie mě pak ještě víc utvrzuje v tom, že by nebylo vůbec špatné, kdyby Apple umožnil akční tlačítko naprogramovat daleko víc než umožňuje nyní a například na jeho krátký stisk by umožnil třeba právě screenshot v kombinaci se stiskem power buttonu nastavit. Dlouhé stisky by pak vyvolávaly akce, které jsou k dispozici i nyní. Zkrátka a dobře, prostor k „zintuitivnění“ iPhonů tu ještě rozhodně je.

Dnes nejčtenější

.