Zavřít reklamu

Funkce Passkeys je součástí jablečných operačních systémů již delší dobu. Jedná se o funkci, která umožňuje za pomoci digitálních klíčů, uložených v zařízení, rychlejší a zároveň bezpečnější přihlašování bez nutnosti zadávat hesla. Společnost Apple se rozhodla v operačních systémech iOS 17 a macOS Sonoma Passkeys ještě více vylepšit.

Uživatelé, kteří mají na svých zařízeních nainstalované operační systémy iOS 17 a macOS Sonoma, si díky nově přidané podpoře passkey mohou odpustit zadávání hesla na doménách icloud.com a apple.com. Jakékoli stránky na webu společnosti Apple se místo toho mohou při ověřování přihlášení spoléhat na Face ID nebo Touch ID. V rámci operačních systémů iOS 17, iPadOS 17 a macOS Sonoma je k účtu Apple ID automaticky přiřazen passkey, který lze použít pro iCloud a weby Apple.

Pokud na iPhonu používáte iOS 17, můžete tuto funkci začít používat hned. Stačí přejít na jakoukoli přihlašovací stránku s doménou apple.com nebo icloud.com, a po zadání e-mailové adresy zvolit možnost přihlášení za pomoci přístupového klíče.

iOS 17 Passkeys

Funguje to i v Safari na Macu. Po výběru možnosti Přístupový klíč z blízkého zařízení e se zobrazí QR kód, který naskenujete pomocí iPhonu. Pokud QR kód naskenujete z aplikace Fotoaparát, můžete klepnutím na žluté pole odkazu vyvolat Face ID nebo Touch ID a ověřit svou identitu na webu, aniž byste museli zadávat heslo.

Přístupové klíče jsou součástí snahy celého odvětví o vytvoření bezpečnějšího systému ověřování pro náš digitální život. K osvědčeným postupům v oblasti hesel patří používání silných a jedinečných hesel pro každý digitální účet, ale passkeys poskytují jednodušší metodu, která se při ověřování přihlašovacích údajů k účtu spoléhá na váš chytrý telefon.

Dnes nejčtenější

.