Zavřít reklamu

Možná si ještě pamatujete, jaký rozruch letos vyvolala povinnost zřízení datové schránky nejen pro právnické osoby, ale také pro OSVČ a další živnostníky. Datová schránka je praktická záležitost, která vám umožní online komunikovat nejen s úřady. Jak ale postupovat, pokud datovku nechcete používat?

Od počátku roku 2023 vznikla celé řadě lidí nová povinnost zřízení datové schránky, respektive jim datová schránka byla automaticky zřízena. Povinnost datové schránky letos vznikla pro všechny subjekty, které jsou vedené v registru osob. Kromě podnikajících fyzických osob (OSVČ) jsou to i veškeré právnické osoby včetně vlastníků bytových jednotek, nadací a dalších institucí. Těm, kteří datovku ještě neměli zřízenou, byla zřízena automaticky, a poštou jim byly doručeny příslušné údaje. Dopis obdrželi i ti, kteří svou živnost pozastavili.

Jak zrušit datovou schránku?

Pokud chcete vyloženě zrušit datovou schránku, máme pro vás bohužel špatnou zprávu – úplné zrušení datové schránky v současné chvíli bohužel není možné. OSVČ, tedy podnikající fyzické osoby, mají ale nicméně alespoň možnost za určitých podmínek na vlastní žádost datovou schránku znepřístupnit. Jak na to?

Pokud chcete datovou schránku znepřístupnit online, přejděte na web mojedatovaschranka.cz a přihlaste se k vašemu účtu. V pravém horním rohu klikněte na ikonku s vodorovnými linkami, v menu zvolte Nastavení a poté v menu, které se vám zobrazí, klikněte na Informace o schránce -> Uživatel a schránka. Nakonec klikněte na Znepřístupnit. Tento postup funguje u datových schránek, které jsou zřízeny na žádost. Pokud vám byla datová schránka zřízena automaticky a vy byste ji chtěli znepřístupnit, můžete tak učinit osobně na některém z kontaktních míst CzechPOINT.

Dnes nejčtenější

.