Zavřít reklamu

Společnost Apple s oblibou opakuje, že jí záleží na soukromí a bezpečí svých uživatelů. Napovídají tomu také funkce, které Apple zavádí u svých operačních systémů. V současné chvíli ale cupertinská společnost čelí podezření, že po přechodu na operační systém iOS 17 bez povolení změnil u některých uživatelů nastavení soukromí.

Na sociální sítí X (dříve Twitter) se v průběhu uplynulého týdne objevila zpráva o tom, že Apple u některých uživatelů po přechodu na iOS 17 resetoval některá nastavení soukromí. Jedná se například o deaktivovaná Významná místa.

„Významná místa sice zůstávají uložena lokálně, ale lze je zneužít, protože zaznamenávají podrobné informace o často navštěvovaných místech. Analytika iPhonu je naopak sdílena se společností Apple. Zahrnutí informací o vaší poloze do těchto analytických zpráv může mít důsledky pro soukromí, i když vás tyto zprávy neidentifikují,“ stojí v souvisejícím příspěvku. Po aktualizaci na iOS 17 došlo u některých uživatelů k tomu, že se deaktivovaná Významná místa opět aktivovala.

Společnost Apple potvrdila, že k těmto změnám by bez přičinění uživatele nemělo docházet, a uvedla, že problém aktuálně vyšetřuje. Funkce Významná místa slouží k evidenci naposledy navštívených míst, a využívá tyto údaje o poloze mimo jiné k prediktivnímu směrování dopravy, doporučování aplikací, nebo třeba k vytváření vzpomínek v nativních Fotkách. Pokud i u vás došlo po přechodu na iOS 17 k aktivaci záznamu významných míst, můžete funkci deaktivovat v Nastavení -> Soukromí a zabezpečení -> Polohové služby -> Systémové služby (zcela dole).

Dnes nejčtenější

.