Zavřít reklamu

Rozbor rozdílů mezi iPhonem 15 Pro Max a iPhonem 13 Pro Max zaujme především majitele modelu z roku 2021, a to jak s ohledem na potencionálně končící záruku, tak pro nové funkce a výbavu, kterou nejnovější jablečný smartphone nabídne. Poskytneme srovnání založené na dosavadních informacích o nadcházejícím modelu a pokusíme se odpovědět na otázku, zda se vyplatí upgradovat ze 2 roky starého vlajkového stroje.

iPhone 15 Pro Max ještě není na trhu, ale nebude trvat dlouho a dozvíme se, které zvěsti se potvrdí. Model iPhonu 13 Pro Max je bezesporu i dnes dobrým telefonem, jeho letošní konkurent má však údajně představovat posun vpřed v mnoha směrech, především díky novému titanovému designu, výkonnému fotoaparátu s periskopovým zoomem, prvnímu 3nm procesoru na světě a dalším vylepšením. Zde je srovnání iPhone 15 Pro Max vs. iPhone 13 Pro Max, které se zatím rýsuje.

Tabulka iPhone 13 Pro Max vs 15 Pro Max

Společnost Apple již iPhone 13 Pro Max oficiálně neprodává, vyjma refurbished programu, ovšem u prodejců třetích stran je stále k dispozici. Pakliže podobný krok zvažujete, je cena jedním z faktorů, který zde bude hrát roli, letošní model bude totiž mít s největší pravděpodobností vyšší cenovku. Zatímco iPhone 13 Pro Max startoval na 1099 amerických dolarech, u nástupce se předpokládá, že k ní bude zapotřebí připočítat až o 200 dolarů více. Ovšem s přihlédnutím na eventualitu vyšší kapacity úložiště již v základní nabídce a další vylepšení by se pořád nejednalo o významný skok.

Design a displej

U iPhonů uvedených na trh s odstupem dvou let by mezi oběma smartphony mohlo být mnoho designových rozdílů. Základní tvar a velikost 6,7″ by měly být zachovány, ale od debutu iPhonu 13 Pro Max v roce 2021 se toho poměrně dost změnilo.

U iPhonu 14 Pro Max nahradil notch výřez Dynamic Island, čímž se na obrazovce objevilo o něco více aktivního prostoru pro živá upozornění a aktualizace. Toto řešení se očekává i u iPhonu 15 Pro Max a všech dalších telefonů této řady.

To ale není všechno. iPhony roku 2023 by měly vyměnit konektory Lightning za porty USB-C, což jistě usnadní nabíjení. Kromě toho se očekává, že rám iPhonu 15 Pro Max bude vyroben spíše než z nerezové oceli z titanu a místo přepínače zvonění a ticha by měl být vybaven Action tlačítkem s několika možnostmi přiřazení funkcí.

Co zůstane s největší pravděpodobností zachováno, je samotný 6,7“, 120Hz ProMotion displej, iPhone 15 Pro Max by mohl mít o něco menší rámečky, čímž by se zvětšila využitelná velikost, ale pokud nebudou oba telefony ležet vedle sebe, nejspíš to ani nepostřehnete.

Co se týče barev, iPhone 13 Pro Max byl nabízen v grafitové, zlaté, stříbrné nebo v pro tento rok charakteristickém odstínu modré – Sierra. U letošního modelu Pro Max očekáváme kombinace zlatá, stříbrná a grafitově černá, spolu s novou sytě červenou signature variantou.

Fotoaparáty

Všechny fotoaparáty iPhonu 13 Pro Max používají 12Mpx snímače a pokrývají hlavní, ultraširokoúhlý, teleobjektiv s 3x zoomem a selfie. Při uvedení na trh to byly vynikající parametry, ale Apple se od té doby posunul.

Předpokládá se, že iPhone 15 Pro Max zdědí 48Mpx hlavní fotoaparát z iPhonu 14 Pro Max a pravděpodobně i ten 12Mpx ultraširoký a selfie s větší clonou a automatickým ostřením. Počet meagapixelů by měl být stejný, ale mohli bychom se dočkat kvalitnějších snímačů vyrobených společností Sony.

iPhone 15 Pro 2

Ještě významnější je, že iPhone 15 Pro Max údajně získá také vůbec první periskopový teleobjektiv společnosti Apple, který zvládne až šestinásobný zoom. To by znamenalo poměrně významný posun a je-li pro vás fotografická výbava jednou z klíčových součástí telefonu, pak u nejnovějšího modelu bude v porovnání s iPhone 13 Pro Max nejspíš změna k lepšímu opravdu citelná.

Výkon

Výkon iPhonu 15 Pro Max bude záviset na síle čipové sady A17 Bionic. Čip A15 je na tom i dnes velmi dobře, díky čemuž základní iPhone 14, jež jím je také osazen, v benchmarcích stále poráží většinu telefonů se systémem Android. Ovšem nový 3nm proces, který bude podle dostupných informací použit při výrobě čipu A17, by měl znamenat velký skok ve výkonu i účinnosti.

Letošní nejvyšší model iPhonu bude zřejmě moci těžit také z větší paměti RAM než jakou disponovaly předchozí iPhony, včetně iPhonu 13 Pro Max. Podle některých zdrojů bude model 2023 Pro Max volitelně nabízet 8 GB RAM alespoň pro některé varianty s vyšší kapacitou úložiště, což by mělo výrazně pomoci při přecházení mezi aplikacemi.

Zaznívají také názory, že by Apple mohl u svých iPhonů Pro upustit od současného výchozího úložiště 128 GB a posunout v tomto směru laťku na 256 GB. Na druhém konci nabídky kapacit by mohlo dojít k navýšení na 2TB úložiště, což by dosavadní maximum zdvojnásobilo. Ve výsledku tedy, ať už porovnáte jakýkoli iPhone 13 Pro Max s jeho ekvivalentem řady 15, bude mít pravděpodobně více místa.

Baterie a nabíjení

Celá řada iPhonů 15 by měla dostat do vínku větší baterie, přičemž v případě iPhonu 15 Pro Max by článek měl disponovat kapacitou 4 852 mAh. To by bylo výrazně více než baterie iPhone 13 Pro Max s kapacitou 4 352 mAh. Pro větší výdrž letošní varianty mluví i potenciál čipu A17 Bionic.

iPhone 15 Pro usb-c

Nicméně i když bychom se měli dočkat delší výdrže iPhonu 15 Pro Max na jedno nabití, lze očekávat stejnou rychlost 20W kabelového a 15W u bezdrátového nabíjení MagSafe, což jsou stejné hodnoty jako u iPhonu 13 Pro Max. Některé zdroje hovoří o 27W kabelovém nabíjení a 15W v případě bezdrátového na nabíječkách bez MagSafe, ale dokud to nepotvrdí další zdroje, nelze tuto informaci považovat za příliš pravděpodobnou.

Zhodnocení

Za předpokladu, že se všechny hlavní zvěsti o iPhonu 15 Pro Max ukáží jako pravdivé, půjde o mnohem schopnější a elegantnější telefon než iPhone 13 Pro Max. Za upgrade podle všeho nový model stát bude, zejména stran fotografické výbavy se zoomem, vyššího výkonu a větší kapacity baterie i delšího okna softwarové podpory, jež lze očekávat.

iPhone 15 Pro 4

Model iPhone 13 Pro Max se však stále může vyplatit, pakliže chcete za svůj příští telefon utratit méně a jste-li jeho majiteli, nabízí se eventualita vyčkat, než se začne rýsovat řada iPhone 16. V tuto chvíli se musíme vybavit trpělivostí a počkat na oznámení zářijové akce společnosti Apple. Teprve poté se ukáže, co přesně nového přinese do světa chytrých telefonů 2023 iPhone 15 Pro Max.

Dnes nejčtenější

.