Zavřít reklamu

Tíseň SOS

Vysoce užitečná funkce s názvem Tíseň SOS umožňuje rychle zavolat tísňovou linku a sdílet svou polohu, pokud jste v nebezpečí. Funkce je k dispozici ve všech novějších iPhonech a hodinkách Apple Watch, a spojí vás během chvilky s operátorem tísňové linky. Tím však tato funkce nekončí. Kromě toho, že zavolá místní policii, pošle volitelně také textovou zprávu s vašimi aktuálními souřadnicemi vybraným kontaktům pro případ nouze. A pokud jste na cestách, pak jim zařízení Apple po 10 minutách znovu odešle aktualizovanou polohu.

Pokud navíc máte iPhone 14 nebo iPhone 14 Pro, pak se na Emergency SOS můžete spolehnout i v případě, že nemáte mobilní signál. To proto, že tyto iPhony podporují novou formu satelitního připojení, díky kterému se můžete spojit se záchranáři.

Detekce pádu na Apple Watch

Pokud máte Apple Watch Series 4 nebo novější model, může vám detekce pádu jednou zachránit život. Tato funkce, jak už její název napovídá, rozpozná, když spadnete na zem. Pokud je povolena, hodinky zobrazí zkratku pro spuštění nouzového SOS nebo označení, že jste v pořádku. Pokud nezvolíte ani jednu z těchto dvou možností a zůstanete minutu nehybně stát, hodinky Apple Watch automaticky spustí Emergency SOS, protože jste pravděpodobně v bezvědomí nebo toho nejste schopni sami.

Rozpoznání zvuku

Pokud jste ztratili sluch nebo často posloucháte hudbu přes sluchátka s podporou ANC, můžete snadno přeslechnout kouřový nebo požární alarm. Naštěstí vás iPhone a iPad mohou na tyto poplachy upozornit. Funkce funguje i pro další zvuky, jako je dětský pláč, křik, sirény, rozbíjení skla a další. Stačí na iPhonu povolit funkci Rozpoznávání zvuku a vybrat, na jaké zvuky chcete být upozorněni.

Funkce Najít

V neposlední řadě vám v případě selhání všech ostatních funkcí může v ohrožení života pomoci i funkce Najít moje v operačních systémech iOS, iPadOS, macOS a watchOS. Doporučujeme, abyste svou polohu v aplikaci Find My vždy sdíleli alespoň s jednou důvěryhodnou osobou. Může to být partner, nejlepší přítel, blízký příbuzný nebo někdo, komu zkrátka důvěřujete. Díky tomu, že bude mít přístup k vaší živé poloze, může v případě vašeho pohřešování snadno zjistit, kde se právě nacházíte, a lépe vám tak pomoci.

Detekce autonehody

Podobně jako detekce pádu spustí detekce nárazu nouzové volání SOS, pokud zaznamená náraz vozidla. Funkce se kromě dalších faktorů spoléhá na snímače pohybu a mikrofony zařízení. Je k dispozici pro uživatele iPhonu 14, Apple Watch Series 8 nebo Apple Watch Ultra. Tato funkce ještě zdaleka není dokonalá, protože se vyskytly případy, kdy se u lidí spustila při jízdě na horské dráze nebo třeba na lyžích. Pro případ, že by omylem zavolala záchrannou službu, Apple uživatelům doporučuje, aby nezavěšovali, dokud dispečerovi nepotvrdí, že jsou v pořádku. To proto, aby se zabránilo zbytečnému vyslání jednotky na vaše místo.

Dnes nejčtenější

.