Zavřít reklamu

Společnost Apple oznámila již v roce 2019 tři nové studie zaměřené na výzkum zdraví, jež vycházejí z dat shromážděných pomocí iPhonů a Apple Watch a u příležitosti Mezinárodního dne povědomí o hluku, který připadá na 26. dubna, se podělila o nové údaje své studie o sluchu.

S nástupem systému watchOS 6 se uživatelé hodinek Apple Watch mohou spolehnout na aplikaci Hluk, která měří jeho úroveň v prostředí uživatele a upozorňuje na rizika možného poškození sluchu. Podle Světové zdravotnické organizace a americké Agentury pro ochranu životního prostředí by lidé neměli být vystaveni průměrné roční hladině hluku vyšší než 70 decibelů.

Studie realizovaná ve spolupráci společnosti Apple a Michiganské univerzity využívá údaje z aplikace k měření dopadů vystavení hluku na zdraví sluchu. V roce 2021 se Apple podělil o první poznatky z této studie, které ukázaly, že 25 % účastníků bylo někdy vystaveno hluku vyššímu, než je doporučený limit, přičemž většinou se tak dělo v rámci běžných situací, jako jsou dopravní zácpy, práce se stroji nebo jízda veřejnou dopravou.

Nejnovější údaje ukazují, že nadměrné hladině hluku je například ve Spojených státech vystaven každý třetí dospělý, tedy přibližně 77 milionů lidí. Státy s nejvyšším počtem obyvatel mají také největší počet osob, na něž doléhá zatížení vysokou intenzitou hluku. Patří sem Kalifornie, Texas, Florida a New York. Nejvyšší procento účastníků vystavených nadměrným hladinám hluku, které často přesahují 70 dBA, žije v Portoriku, konkrétně 44 % a naopak nejnižší ve Washingtonu, kde hodnota činí jen 20 %.

A jak lze naše uši před hlukem chránit? Podle společnosti Apple a Michiganské univerzity mohou lidé podniknout různé kroky, aby ochránili svůj sluch. Mezi ty nejjednodušší a nejdostupnější samozřejmě patří nošení ochranných prostředků, jako jsou špunty do uší, svoji roli může hrát ale i nákup tichých spotřebičů a pokud je to možné, pravidelné přestávky v prostředí, kde jsme vystaveni vysokým hladinám hluku.

Pokud jste majiteli Apple Watch, určitě stojí za to nahlédnout do aplikace Hluk, která vám poskytne lepší přehled o jeho hladině ve vašem okolí. Můžete si také zapnout upozornění, které vás varuje v případě, že jste mu vystaveni delší dobu a jeho hladina přesahuje doporučené hodnoty.

Dnes nejčtenější

.