Zavřít reklamu

Větší dotyková plocha

V posledních týdnech se spekulovalo o tom, že se chystá nový HomePod s větší dotykovou plochou. Tato spekulace byla skutečně správná, avšak jen polovičatě – očekávalo se totiž i to, že plocha bude disponovat plnohodnotným displejem, skrze který budeme schopni ovládat hudbu. Bohužel se ale stále jedná o klasickou dotykovou plochu, kterou již známe, jen je větší, a to skutečně výrazně.

Apple-HomePod-hero-230118

Senzor teploty a vlhkosti

Jednou z hlavních novinek, se kterými přichází nový HomePod, je možnost měření teploty a vlhkosti, a to prostřednictvím integrovaného senzoru. To se hodí nejen z informačního hlediska, ale také pro vytváření různých automatizací, které mohou v závislosti na okolní teplotě a vlhkosti něco provádět. Může se jednat například o automatické ovládání žaluzií, topení či například chytré čističky vzduchu apod. Je nutné zmínit, že senzor teploty a vlhkosti má k dispozici také HomePod mini a zprovoznění se dočkáme v OS 16.3.

Méně mikrofonů a výškových reproduktorů

Nový HomePod má k dispozici celkově čtyři mikrofony, zatímco jeho první generace měla k dispozici mikrofonů hned šest. Je ale důležité zmínit, že větší počet v tomto případě tak úplně nehraje roli. Nové mikrofony jsou totiž lepší, než ty předchozí, takže nebylo třeba jich nasazovat tolik. Podporují například funkci, díky které vás bude Siri slyšet z o mnoho větší dálky. Kromě nižšího počtu mikrofonů najdeme v novém HomePodu také méně výškových reproduktorů, a to konkrétně pět namísto sedmi, kterými se chlubila původní generace. V tomto případě uvidíme, zdali snížení počtu výškových reproduktorů bude mít nějaký výrazný vliv na zvukový projev.

Apple-HomePod-internals-230118

Čip S7

Zatímco HomePod první generace měl ve svých útrobách zabudovaný čip A8, který pocházel z iPhonu 6 (Plus), tak jeho nová generace má čip s označením S7, který známe z Apple Watch Series 7. Původně se dle spekulací očekávalo, že bude nasazen čip S8, tedy nenovější „hodinkový“ čip, kterým disponují Apple Watch Series 8 nebo Ultra. Je však nutné zmínit, že čipy S8, S7 a S6 jsou specifikacemi naprosto totožné a rozdíl je pouze v označení, takže by nasazení S8 nemělo žádný větší vliv. Apple uvádí, že díky čipu S7 bude zvuk nového HomePodu o mnoho lepší.

Odnímatelný kabel

Pokud byste se rozhodli pro odejmutí kabelu z původního HomePodu, tak byste k tomu potřebovali hrubou sílu. Zkrátka a jednoduše, kabel HomePodu první generace nebyl úplně určen k tomu, abyste ho často odpojovali. To se ale u nového HomePodu druhé generace změnilo. Ten už totiž disponuje napájecím kabelem, který je jednoduše odnímatelný, takže kdykoliv ho budete chtít odpojit, podaří se vám to jednoduše.

Čip U1 a Thread

Dalším vylepšením, kterým se pochlubí nový HomePod, je přítomnosti ultra-širokopásmového čipu U1. Tento čip už můžeme znát z HomePodu mini, každopádně původní HomePod ním nedisponoval. Díky čipu U1 můžete velmi jednoduše z vašeho iPhonu 11 a novějšího, který čipem U1 taktéž disponuje, předávat na HomePod hudbu, a to pouhým přiblížením k jeho horní části. Kromě toho podporuje nový HomePod také Thread, což je standard konektivity pro chytrou domácnost, díky které mohou mezi sebou jednotlivá zařízení přímo komunikovat.

Apple-HomePod-ecosystem-230118

Cena

Původní HomePod byl představen v roce 2018 s tím, že se Apple po třech letech rozhodl jeho prodeje ukončit. Mohla za to především nižší poptávka, která byla způsobena příliš vysokou cenou. Aby tedy nový HomePod zaujal a prodával se, tak bylo jasné, že Apple bude muset přijít s nižší cenou a skvělými vylepšeními. Cena druhé generace HomePodu je oficiálně 299 dolarů, což je o 50 dolarů méně, než na kolik vyšla první generace. Zlevnění je tedy rozhodně příjemné a výrazné, zdali se ale tímto Applu podaří jablíčkáře nalákat ke koupení nového HomePodu není tak úplně jasné – přece jenom, těch novinek zas tolik není.

homepod-cena-us

Lehčí a nižší

Posledním rozdílem mezi první a druhou generací HomePodu je váha a velikost. Nový HomePod je zhruba o 150 gramů lehčí, jelikož váží 2,34 kilogramu, oproti 2,49 kilogramu v případě původní generace. Zároveň je důležité zmínit, že je nový HomePod taktéž nižší, a to zhruba o půl centimetru. HomePod druhé generace je konkrétně vysoký 16,76 centimetru, zatímco první generace měla na výšku 17,27 centimetru. Co se pak týče šířky, tak ta zůstala stejná, a to 14,22 centimetru.

Apple-HomePod-stereo-pair-230118

Dnes nejčtenější

.