Zavřít reklamu

Vylepšení se v novém systému iOS 16 dočkala také nativní aplikace Domácnost. Prostřednictvím té většina jablíčkářů ovládá svou chytrou domácnost, a to jednoduše a intuitivně, byť je tedy pravdou, že původní verze aplikace už zkrátka nebyla to pravé ořechové. V případě, že Domácnost aktivně využíváte a chtěli byste zjistit, jaké jsou v ní v rámci iOS 16 novinky, tak se na 5 z nich společně podíváme v rámci tohoto článku. Vrhněme se přímo na věc.

Kategorie

Nativní aplikace Domácnost se dočkala především designových změn, kterých si všimnete hned po prvním otevření. V horní části obrazovky například najdete nové kategorie, ve kterých jsou umístěná jednotlivá příslušenství. Tyto kategorie jsou rozděleny na klimatizaci, světla, zabezpečení, reproduktory a televizory a vodu. Pokud tedy chcete jednu z těchto kategorií v chytré domácnosti spravovat, tak stačí, abyste na ni klepnuli, čímž se zobrazí konkrétní příslušenství. Pak už jen stačí pozměnit, co potřebujete.

kategorie domácnosti ios 16

Dlaždicové zobrazení

Nové rozhraní aplikace Domácnost vsází na tzv. dlaždice, které jsou v moderním designu stále oblíbenější. Tyto dlaždice se nachází po celém hlavním panelu přepracované aplikace a kromě toho, že vypadají jednoduše skvěle, tak se také o mnoho jednodušeji ovládají. Používáte-li příslušenství v chytré domácnosti mnoho, tak se na tomto hlavním panelu zobrazí jen to, které využíváte nejčastěji, takže se k němu dostanete rychleji. Klepnutím na jakoukoliv z dlaždic pak můžete příslušenství ihned začít ovládat, což přijde vhod.

domácnost ios 16

Náhledy kamer

Využíváte ve vaší chytré domácnosti také bezpečnostní kamery? Pokud ano, tak jste donedávna pro zobrazení záznamu či živého přenosu museli konkrétní kameru rozkliknout, a poté spustit přehrávání. V Domácnosti z iOS 16 se však tohle mění – kamery včetně náhledů se totiž mohou zobrazit přímo na hlavním panelu. Konkrétně se může najednou zobrazit náhled až čtyř kamer, takže vždy budete mít přehled o tom, co se zrovna v okolí vašeho domu děje.

kamery domácnost ios 16

Widgety pro zamknutou obrazovku

V novém iOS 16 jsme se dočkali především kompletně přepracované zamknuté obrazovky. Na tu si jablíčkáři mohou konečně umístit také widgety různého typu z různých aplikací. Několik widgetů má k dispozici i aplikace Domácnost a můžete si pomocí nich nechat zobrazit všemožné informace, které vás mohou zajímat. Konkrétně je řeč o souhrnném widgetu, dále je k dispozici widget pro správu klimatizace, zabezpečení, světel a dalších. Pokud byste tedy chtěli mít některé prvky chytré domácnosti pořád na očích, určitě si je v rámci widgetů přidejte na zamknutou obrazovku.

Podpora Matter

V novém iOS 16 přišla podpora standardu Matter, který mohou někteří z vás znát pod původním označením Project Connected Home over IP (CHIP). Za tímto standardem stojí hned několik největších technologických gigantů světa, kromě Applu ještě Google, Amazon a další velká jména z Connectivity Standards Alliance. Hlavním cílem je zlepšení spolupráce mezi jednotlivými zařízeními pro chytrou domácnost. Výrobci, kteří se rozhodnou Matter podporovat, budou schopni u svých doplňků zajistit jejich funkčnost napříč všemi ekosystémy v podobě Apple HomeKit, Amazon Alexa a Google Assistant, a to bez nutnosti podpory všech těchto protokolů. Zkrátka a jednoduše, díky Matter si budete schopni pořídit jakékoliv zařízení do chytré domácnosti s jistotou toho, že bude fungovat ve všech ekosystémech stejně dobře. Například pro jablíčkáře to znamená, že už konečně nebudou omezeni pouze výběrem chytrého příslušenství s podporou HomeKitu, ale budou moci sáhnout i po takovém příslušenství, které předtím nemohli využívat.

matter apple ios 16.1

Dnes nejčtenější

.