Zavřít reklamu

Applu se v poslední době na trhu s počítači opravdu nesmírně daří – tomu jednoduše nelze žádným způsobem oponovat. Dokazují to i různé průzkumy, dle kterých Apple k prvnímu kvartálu roku 2022 na světovém trhu s počítači drží podíl 18.8 %, zatímco druhé Lenovo 17.8 % a třetí HP jen 13.4 %. Největší boom zažily počítače od Applu hlavně v době pandemie COVID-19, kdy vzrostla poptávka po počítačích z důvodu home-office a domácí výuky. Pojďme se společně v tomto článku podívat na celkově 5 důvodů, proč Apple aktuálně odminuje světovému trhu s počítači a rozhodně ještě i nadále bude.

Veleúspěšný přechod na Apple Silicon

Svým způsobem se dá říct, že v poslední době hrálo Applu do karet snad úplně všechno. V době, kdy začala vznikat velká poptávka po počítačích, totiž Apple zrovna začal pořádně prodávat své první stroje s čipy Apple Silicon. Ty se ukázaly jako naprosto perfektní, a to prakticky po všech stránkách. Primárně už se ale konečně nejednalo o předražené stroje s nízkým výkonem, ale přesně naopak začaly nabízet perfektní poměr cena – výkon. Kdyby Apple v době pandemie stále prodával Macy s procesory Intel, zcela jistě by tak obrovský úspěch neslavil. Přechod na Apple Silicon se jednoduše povedl a dá se tvrdit, že se jedná o jeden z největších úspěchů v posledních letech.

čip M2

Bezkonkurenční výdrž baterie

Kromě toho, že jsou jablečné počítače s čipy Apple Silicon nesmírně výkonné, tak jsou také efektivní. To znamená, že oproti procesorům Intel spotřebovávají o mnoho méně energie, z čehož ústí bezkonkurenční výdrž baterie. Stačí se podívat například na MacBooky Air s čipem M1 nebo M2, které nabízí výdrž na jedno nabití až 18 hodin, popřípadě na 13″ MacBooky Pro s čipem M1 nebo M2, které se chlubí výdrží až neskutečných 20 hodin. Nikde jinde tak výkonné stroje, které však zároveň nabízí tak dlouhou výdrž baterie, jednoduše nenajdete. Prakticky všem pracovníkům i studentům tak stačí MacBook přes noc nabít a následně jej mohou celý den používat bez nutnosti tahat s sebou nabíječku.

Hardware pro počítače je drahý

Pokud se podíváte na aktuální ceny hardwaru pro počítače, tak zjistíte, že je jednoduše drahý. Teď nemluvím pouze o grafických kartách, jejichž ceny byly ještě před krátkou dobou nesmyslně vysoké kvůli těžbám kryptoměn. Mluvím všeobecně o hardwaru, který musel zdražit především z důvodu stále trvajícího nedostatku čipů po celém světě. Zkrátka a jednoduše vás nyní prakticky ze všech stran vyjde lépe si pořídit Mac či MacBook s čipem Apple Silicon, než abyste si stavěli vlastní počítač, popřípadě abyste si pořizovali jiný přenosný stroj, který rozhodně nenabídne tak obrovský výkon a bezkonkurenční výdrž baterie. A k tomu ještě ten design.

Nenahraditelný ekosystém

Říká se, že jakmile jednou vkročíte do jablečných vod, tak už se z nich jednoduše nedostanete. Důvod je jednoduchý – proud ekosystému Applu je totiž nesmírně silný a i kdybyste se snažili sebevíc, stejně zase skončíte u produktů kalifornského giganta, a to i přes ty některé nedostatky. A zcela upřímně se není čemu divit, jelikož iPhone, iPad, Mac a další produkty od Applu spolu spolupracují tak, jako žádné jiné. Pokud byste se chtěli dozvědět o nejlepších funkcí jablečného ekosystému, tak stačí, abyste si přečetli článek, který přikládám níže.

Dlouholetá podpora

V neposlední řadě nabízí Apple u všech svých produktů dlouholetou podporu, což opět o konkurenci nelze tvrdit. Je pravdou, že v případě počítačů to není až tak horké, jako třeba u chytrých telefonů, pořád tady ale rozdíly jsou. U Applu máte jistotu toho, že bez sebemenších problémů nainstalujete nejnovější operační systém i na 5 let staré zařízení. To ale neznamená, že po pěti letech ho můžete vzít a vyhodit, ba naopak. Sice nejspíše nebudete moci využívat nejnovější macOS, i nadále však pro starší verze vychází bezpečnostní záplaty a minoritní aktualizace. Pokud si navíc pořídíte Mac s Apple Silicon, tak si troufám tvrdit, že vám bude bez problémů sloužit klidně až 8 let.

Dnes nejčtenější

.