Zavřít reklamu

Nová verze operačního systému pro iPhony v podobě iOS 15.6 je tady, a to společně s dalšími jablečnými systémy. Tato aktualizace přináší hned několik novinek a oprav všemožných chyb a bugů. Jak už to tak ale bývá, tak si po provedení aktualizace někteří uživatelé stěžují například na nižší výkon zařízení, anebo horší výdrž baterie. Pokud i vy máte problém s výdrží baterie v iOS 15.6, tak v tomto článku najdete 5 tipů, díky kterým výdrž o něco zlepšíte. Primárně ale nezapomeňte na to, že byste před prováděním jakýchkoliv změn měli pár hodin či dní vyčkat, až se iPhone s aktualizací skamarádí a přestanou se provádět optimalizační procesy, které mohou způsobit vyšší spotřebu baterie.

Vypnutí sdílení analýz

iPhone může na pozadí zasílat Applu a vývojářům aplikací různé informace a analýzy. Uživatelé si každopádně mohou zvolit, zdali chtějí tyto analýzy poskytovat, a to už při prvotním nastavení iPhonu. Pokud byste chtěli tuto sekci zkontrolovat a případně sdílení analýz vypnout, tak můžete – navíc k tomu získáte také delší výdrž na jedno nabití, jelikož nebude docházet ke sběru a odesílání na pozadí. Deaktivaci provedete v Nastavení → Soukromí → Analýza a vylepšování, kde deaktivujte Sdílet analýzu iPhonu a hodinek. Vypnout můžete i další možnosti.

Aktivace tmavého režimu

Máte novější iPhone s OLED displejem, tj. X a novější, vyjma XR, 11 a SE? Pokud ano, tak můžete zajistit vyšší výdrž vašeho iPhonu pouhou aktivací tmavého režimu. OLED displej totiž černou barvu vykresluje kompletním vypnutím pixelů, takže prakticky čím více černé barvy se na displeji zobrazuje, tak tím méně je displej náročný na baterii. Pro aktivaci tmavého režimu přejděte do Nastavení → Zobrazení a jas. Zde stačí klepnout na Tmavý, popřípadě si v sekci Volby můžete nastavit automatické přepínání.

Deaktivace aktualizací na pozadí

Některé aplikace mohou na pozadí aktualizovat svůj obsah – může se jednat třeba o aplikace pro počasí nebo sociální sítě. Díky tomu nemusíte nikdy po přesunu do aplikace čekat na to, aby se vám zobrazil nejnovější obsah. Je ale nutné zmínit, že tyto aktualizace dat na pozadí způsobují nižší výdrž baterie. Pokud jste tedy ochotni si vždy po přesunu do aplikace na načtení nových dat pár sekund počkat, tak můžete aktualizace na pozadí kompletně či částečně vypnout. Stačí přejít do Nastavení → Obecné → Aktualizace na pozadí, kde buď v Aktualizace na pozadí vypněte tuto funkci kompletně, anebo sjeďte níže a proveďte vypnutí u vybraných aplikací.

Omezte polohové služby

Především webové stránky, ale také některé aplikace, mohou přistupovat k vaší poloze, a to prostřednictvím tzv. polohových služeb. U některých aplikací či webů, například v navigacích či při hledání nejbližších bodů zájmu, je využití polohy zcela oprávněné. Například sociální sítě však informace o vaší poloze sbírají z důvodu přesnějšího cílení reklamy, což nejspíše není něco, co většina z nás vyhledává. A navíc k tomu všemu způsobuje častý přístup k polohovým službám snížení výdrže baterie. Pro kompletní nebo částečné vypnutí polohových služeb přejděte do Nastavení → Soukromí → Polohové služby, kde proveďte potřebná omezení a nastavení.

Vypněte 5G

Pokud máte iPhone 12 a novější, tak máte k dispozici také 5G, tedy nejnovější pátou generaci síťového připojení. V Česku však pokrytí 5G stále není úplně ideální, především v menších městech a na vesnicích. Samotné 5G každopádně na baterii náročné není, problém je v tom, když se neustále síť přepíná z 5G na LTE a naopak, což se děje třeba v místech, kde se pokrytí 5G a LTE kryje. Jestliže se tedy nacházíte v tomto místě, popřípadě pokud chcete zajistit větší výdrž baterie, tak 5G jednoduše deaktivujte. Stačí přejít do Nastavení → Mobilní data → Volby dat → Hlas a data, kde zaškrtněte možnost LTE.

Dnes nejčtenější

.